Asperges volgens Apicius

Auteur: Romeins recept van Jasper Habets eigenaar en kok bij Villa de Proosdij
Fotografie: Philip Driessen

“De Romeinse keuken is lekker, gezond en bijzonder smaakvol. In onze kruidentuin groeien tientallen Romeinse kruidensoorten. Ik vind het, net als de Romeinen, altijd een plezier om met verse kruiden te koken. Vooral lavas, dat wij nu kennen als de maggiplant, was in de Romeinse tijd erg populair en geeft een hartige smaak aan het gerecht. Dit recept voor asperges is dan ook traditioneel Romeins, een spannende afwisseling met de klassieke bereidingsmethodes.”

Nodig voor 4 personen

 • 1 kilo geschilde witte asperges
 • zout
 • 1 theelepel honing
 • 1 eetlepel citroensap
 • een bosje lavas (maggiplant)
 • een bosje verse koriander
 • een bosje vers bonenkruid
 • versgemalen peper
 • 3 lenteuitjes
 • olijfolie
 • garum (of Thaise vissaus)
 • droge witte wijn
 

Bereiding

Kook de asperges met een snuf zout, de honing en een scheutje  citroensap in 8 tot 10 minuten beetgaar. Maak ondertussen de marinade. Hak hiervoor lavas, koriander en het bonenkruid fijn. Voeg een beetje gemalen peper en de fijngesneden lenteuitjes toe. Meng het met een flinke scheut olijfolie, een flinke scheut garum (of Thaise vissaus) en een scheut witte wijn. Neem de asperges, als ze gaar zijn, uit het kookwater en leg ze in een ondiepe schaal. Giet de marinade over de asperges en laat deze een kwartiertje in de asperges trekken. Serveer de asperges vervolgens in de marinade.

Contact

Villa de Proosdij
Klimmenderstraat 2
6343 AC Klimmen
045 405 3210

Lekker lokaal

Haal je Löss-asperges bij Kasteelhoeve Cortenbach
Cortenbach 2
6367 GE Voerendaal
www.bonapetit.nu

Haal je honing bij Villa de Proosdij
Klimmenderstraat 2
6343 AC Klimmen
www.villadeproosdij.nl

Lees ook

Villa Ravensbosch, nog steeds een Romeins raadsel

Romeinen terug in Bocholtz met Theatertour

toon alles