Het Romeins verleden in huis

Auteur: Kristy van Berlo
Fotografie: Philip Driessen

Ook nu we meer thuis zijn, kunnen we het Romeins verleden blijven ontdekken. Om ons heen is er namelijk een hoop te vinden van Romeinse afkomst. Veel dichterbij dan je zou denken…In huis vind je talloze dingen uit het Romeins verleden. Van groot tot klein, in het zicht en uit het zicht. Zo leerden de Romeinen ons betalen met muntgeld en legden ze de basis voor onze taal door het alfabet uit te vinden. Ook de schaar, destijds gebruikt als werktuig en hulpstuk bij het verwerken van stoffen in de textielindustrie, is nog steeds te vinden in ieder huis.

Badderen op z’n Romeins
Het Romeins verleden is zo dichtbij dat je het elke dag gebruikt. Om te douchen of te baden bijvoorbeeld. Er is haast niets Romeinser dan een badhuis, oftewel: de badkamer. In de Romeinse tijd hadden mensen geen mogelijkheid om zichzelf thuis te wassen. Daarom bouwden ze badhuizen, die ook dienden als een sociale ontmoetingsplaats. Gebouwd met hoge stenen wanden, versierd met schilderijen en mozaïeken en een overdekte zuilengalerij waren de badhuizen een prachtig onderdeel van het Romeins verleden. 

Eten en drinken
Vergeet ook zeker niet een kijkje in je keuken te nemen. Etenswaren die nu regelmatig op ons menu staan, waren voor de komst van de Romeinen in deze streek nog onbekend. Zo brachten ze fruitsoorten zoals kersen, pruimen, druiven en abrikozen op de markt. Maar ook walnoten, wijn, varkens en kippen. Leuk weetje: de kippen van nu zijn net ietsje anders dan in de tijd van de Romeinen. Vroeger hadden ze namelijk vijf tenen, nu nog maar vier! 

En wat dacht je van kruiden? Een typisch kenmerk van de Romeinse keuken en onmisbaar voor elke kok. De Romeinen brachten rozemarijn, salie, lavendel, tijm en lavas mee. De kruiden werden gebruikt om gerechten meer smaak te geven, maar ook om smaak mee te verdoezelen. Over eten dat wij tegenwoordig beschouwen als ‘over de datum’, werden gewoon een heleboel kruiden gegooid. Met peper en zout werd ook al gestrooid in de tijd van de Romeinen, maar niet door het gewone volk. Voor hen waren deze kruiden simpelweg onbetaalbaar.

De kruiden werden gebruikt om gerechten meer smaak te geven, maar ook om smaak mee te verdoezelen.

Dat we nog zoveel weten over de Romeinse keuken is te danken aan de rijke Romein Apicius, die zijn leven wijdde aan het optekenen van Romeinse recepten uit het hele Rijk. Dankzij het monnikenwerk in de Europese kloosters is dit werk bewaard gebleven. De monniken kopieerden de Romeinse geschriften en conserveerden op deze manier (gelukkig) waardevol erfgoed.

Wil je meer weten? Koop de Romeins Zuid-Limburg gids via de website en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed aan de hand van onder andere verhalen, recepten en essays.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles