Hulp burgers welkom bij beeld Dame van Voerendaal

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf/De Limburger

De burger van nu wordt uitgenodigd om te helpen bij de realisatie van een eigentijds beeld van de antiek Romeinse ‘Dame van Voerendaal’.  Wie de uitnodiging aanneemt, kan zijn naam graveren in een brok Kunradersteen. Ontwerper Tei van Neerven plaatst de gegraveerde stenen in het opengewerkte silhouet van 3.30 meter hoog en circa 5 meter lang. Het kunstwerk staat in een plantsoen voor het station van Voerendaal.

Wethouder Peter Thomas (Erfgoed, CDA) en NS-stationsmanager Ron Lenssen waren vrijdag 12 juni de eersten om hun initialen te graveren. De zichtbare laag stenen kan worden gegraveerd. Uiteindelijk wordt het frame gevuld met circa zeven kubieke meter kalksteen uit de groeve aan de Bergerweg in Kunrade. “Op basis van ons archeologisch verleden willen we graag kunstwerken in de gemeente plaatsen die refereren aan het Romeins verleden en het Land van Kalk”, aldus de wethouder.

Het nieuwe kunstwerk is een tweeling van het kunstwerk in Ubachsberg waar met Cortenstaal en Kunradersteen het woord ‘kalk’ in het gras is aangebracht. Het nieuwe  beeld verwijst voor het station naar een stenen hoofd van een vrouw dat in 1917 is gevonden in Voerendaal. Het 50 centimeter hoge beeld is gemaakt van Nivelsteiner zandsteen uit het Wormdal. De haarmode van de ‘Dame van Voerendaal’ is een kopie van de haardracht die te zien is op portretten van de echtgenote Vibia Sabina van keizer Hadrianus (117-138). Waarschijnlijk is het Voerendaalse beeld onderdeel geweest van het monument op het graf van de ‘Dame van Voerendaal’. Dat monument moet hebben gestaan langs de Via Belgica. De exacte locatie is niet bekend.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles