Markering Via Belgica van start

Auteur: Via Belgica
Fotografie: Via Belgica

Een langgekoesterde droom van veel Via Belgica liefhebbers gaat in vervulling: de langeafstandswandelroute van Rimburg tot Maastricht wordt in samenwerking met Routepunt voorzien van routebordjes. Op 9 september jl. heeft de voorzitter van de Via Belgica stuurgroep, gedeputeerde Ruud Burlet, het allereerste Via Belgica routepaaltje de grond in geslagen. Ook is de Romeinse brug in Maastricht met Virtual Reality tot leven gebracht. De komende tijd volgen meer plekken. 

De routebordjes langs de Via Belgica langeafstandswandelroute maken de oude Romeinse heirbaan nog zichtbaarder in het Limburgse landschap. Voor de markering is gekozen voor de route die het dichtst langs het oorspronkelijke tracé loopt, maar wel aantrekkelijk blijft voor de wandelaar. “Net als eeuwen geleden moet de Via Belgica weer ontsluiten, samenbrengen en verbinden”, aldus gedeputeerde Burlet. 

Net als eeuwen geleden moet de Via Belgica weer ontsluiten, samenbrengen en verbinden
— Gedeputeerde Burlet

Romeinse brug in Virtual Reality
Op de meeste plekken is het Romeins verleden voor het oog verborgen. Daarom wordt de Via Belgica op een aantal plekken met behulp van Virtual Reality zichtbaar gemaakt. Eén van die plekken is de Romeinse brug over de Maas in Maastricht, zo’n 100 meter van de huidige Sint Servaasbrug. “Het is natuurlijk moeilijk om je voor te stellen hoe de wereld van onze voorouders er eeuwen geleden uitzag, maar die beleving wil de gemeente Maastricht wel bieden”, zegt wethouder Gert-Jan Krabbendam van archeologie. “Door technieken als Virtual Reality toe te passen, maken we ons verleden weer springlevend.”

De wieg van Maastricht
De Maas was een van de weinige obstakels die de Romeinen bij de aanleg van de Via Belgica moesten overwinnen. De Romeinse brug mogen we daarom zien als de wieg van Maastricht, want zonder de noodzaak tot een vaste oeververbinding hadden de Romeinen de stad nooit gesticht. De resten van de brug werden voor het eerst in 1964 aangetroffen bij baggerwerkzaamheden in de Maas. De resten onder water zijn een archeologisch Rijksmonument, dat nu in zijn volle glorie op de Via Belgica website te bewonderen valt. De presentatie neemt toeschouwers in vogelvlucht mee over de Romeinse brug en laat zien hoe de Romeinen de brug hebben gebouwd. Bekijk het hier!

Lees ook

Wie schrijft, die blijft! (behalve de Romeinen)

Een wens voor meer internationale samenwerking

toon alles