Via Belgica-bank aan de Kanjelbeek onthuld

Auteur: Via Belgica
Fotografie: Philip Driessen

Op donderdag 24 september is aan de Meerssenerweg in Maastricht de 7e Via Belgica-bank onthuld. De bank geeft inzicht in hoe de Romeinen in onze contreien leefden en het huidige landschap grotendeels vormgaven. Wethouder Gert-Jan Krabbendam en gedeputeerde Ruud Burlet namen de onthulling voor hun rekening.

De Via Belgica-bank staat op de kruising met de Groene Loper, tegenover Villa Kanjel. In de Romeinse tijd lag hier een wegrestaurant, waar reizigers terecht konden voor een hapje en een drankje. Ook is er een deel van een Romeins villacomplex ontdekt, dat inzicht geeft in de luxe en rijkdom van de bewoners. Ruud Burlet, gedeputeerde van de Provincie Limburg en voorzitter van de stuurgroep Via Belgica: “Het is mooi om te zien hoeveel stappen we gezamenlijk zetten om het Romeins verleden weer te laten leven. Via moderne communicatie zoals de VR-bril of app, maar zeker ook door zélf de Via Belgica-route te wandelen. Het draagt allemaal bij aan een groeiend besef bij jong en oud dat het verleden ook nú nog een rol speelt. Ook deze plek bij de Kanjelbeek laat je daarbij stilstaan. Dat is precies wat we willen met het Via Belgica-project.”

Het thema van de bank is het Romeinse landschap en de Via Belgica in ruraal gebied. Vanwege de natte omgeving, zo vlakbij de Kanjelbeek, bouwden de Romeinse genietroepen hier een dam waar de weg opgelegd werd. De exacte locatie van de Via Belgica kon enkele jaren geleden door het A2-project worden vastgesteld. Zo weten we dat hij grotendeels is opgevolgd door de Meerssenerweg en wat er zich zoal langs de weg afspeelde.

Wethouder Gert-Jan Krabbendam van archeologie noemde het nieuwe meubel ‘een nieuwe schakel in de ketting van informatiebanken’ in ons Romeins Zuid-Limburg. “Het is soms moeilijk om je voor te stellen hoe de wereld van onze voorouders er eeuwen geleden uitzag, maar die beleving wil de gemeente Maastricht wel bieden aan bezoekers en aan onze inwoners”, aldus Krabbendam. “Met beelden en verhalen maken we ons verleden weer springlevend.” De banken staan op markante plekken in het landschap die allemaal een verhaal te vertellen hebben. De meubels zijn ontworpen door landschapsarchitect Barry Kerckhoffs van Bureau Verbeek. Kris Förster ontwikkelde de verhalen voor de panelen.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles