Bocholtz omarmt Romeins verleden

Auteur: Viastory
Fotografie:

De villa’s in de Romeinse vallei van het dorp bewezen het al: de Romeinen voelden zich wel thuis in Bocholtz. Dat mag iedereen weten, vindt Roger Scheren, beleidsadviseur leefomgeving bij de gemeente Simpelveld. Bij de opknapbeurt van het centrum krijgt de Romeinse historie van het dorp dan ook nadrukkelijk de aandacht.

Het centrum van Bocholtz gaat op de schop. Waar parkeerplaatsen nu het beeld aan de Wilhelminastraat bepalen, verrijzen straks groen en terrassen. “In de uitvoering gaan we veel met Kunradersteen werken”, zegt Scheren. “Er komen cortenstalen beelden en een Romeinse speer, zoals we die ook op andere plekken gebruiken om naar het Romeins verleden te verwijzen. En voor het oude gemeentehuis plaatsen we een Via Belgica-bankje.”

Het voormalige gemeentehuis wordt in oude luister hersteld. De trappartij bij de entree wordt als vanouds en een nieuw torentje bekroont straks, net als vroeger, het dak. Ook de aanpalende straten worden bij de plannen betrokken. “We maken een rondje om de kerk”, lacht Scheren. “Het moet een levendige plek worden waar het leuk toeven is.”

Het moet een levendige plek worden waar het leuk toeven is.
— Roger Scheren

Hemelwater

Een watergootje door het centrum (vergelijkbaar met het gootje op de foto hiernaast) knipoogt naar de Romeinse waterwegen. Om te zorgen dat het gootje gevoed wordt, haken de plannen slim aan bij een andere ontwikkeling: het afkoppelen van woonwijken van de hemelwaterafvoer. De gemeente heeft er op de Simpelveldse Huls ervaring mee opgedaan. Die kennis wordt straks in het Bocholtze buurtschap Vlengendaal ingezet.

“Het is zonde om regenwater via het riool weg te laten lopen”, licht Scheren toe. Daarom kiest de gemeente steeds vaker voor een systeem waarbij hemelwater in bassins wordt opgevangen. Vanuit bassins in Vlengendaal loopt het water straks door de watergoot in de Wilhelminastraat en herinnert bewoners en bezoekers aan vervlogen tijden.

Hotspot

Een Romeinse zuil met dito vaas, ontworpen door de van oorsprong Bocholtze Tanja Ritterbex, vervult vanaf het viaduct aan de Bocholtzerweg straks eenzelfde functie. De zuil wordt een landmark dat van ver te zien zal zijn en automobilisten wijst op de lange geschiedenis van het dorp. Hopelijk verleidt het hen uit de auto en op het terras te stappen. Of op de fiets, want de Kalkbaan loopt pal door het dorpscentrum.

Wie nu al zin krijgt in een pilsje op het terras, moet nog even geduld hebben. Op dit moment is de gemeente bezig met de afronding van het bestek en de aanbesteding. “Een plan als dit is iets van de lange adem”, geeft Scheren toe. “Dat is soms wel frustrerend, want bewoners zien niks gebeuren.” Met een beetje geluk wordt al dat wachten straks beloond. Scheren, lachend: “Wat ons betreft wordt het een hotspot!”

Wat ons betreft wordt het een hotspot!
— Roger Scheren

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles