Herstel grafkist Simpelveld wordt startpunt internationaal onderzoek

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Museum van Oudheden

De restauratie van de beroemde Romeinse grafkist uit Simpelveld wordt het startpunt van een groot onderzoek door het Museum van Oudheden in Leiden. De onderzoekers willen de Romeinse boerderijcomplexen (villa rustica) en grafkisten in Zuid-Limburg in een internationale context onderzoeken. Dat kondigt Jasper de Bruin aan in een interview op de website van de Vereniging Rembrandt, een van de sponsors van de restauratie. De Bruin is conservator ‘Nederland in de Romeinse tijd’ van het museum.

Sinds eind september werken twee restauratoren aan de grafkist die mijnwerker Albert Wierts in 1930 vond tijdens graafwerk bij zijn huis in Simpelveld. De kist van Nievelsteiner zandsteen is bijna 2.50 meter lang, 800 kilo zwaar en bevat de crematieresten van een vrouw die tussen de 35 en de 50 jaar oud was toen zij overleed. De vrouw was mogelijk de eigenaresse van een Romeinse villa rustica in de nabijheid. De grafkist is uniek dankzij het beeldhouwwerk aan de binnenzijde dat het interieur van de villa toont.

Röntgenonderzoek
De grafkist is flink beschadigd. De kist was bij de vondst al in stukken gebroken en ook bleken grafrovers een gat te hebben gemaakt. Sinds de vondst zijn een aantal keren beschadigingen gerestaureerd. De vulmaterialen, lijmresten en restauraties moeten nu worden vervangen of
verwijderd. Daarom demonteren de restauratoren de grafkist en zetten die later weer in elkaar. Ook wordt gezocht naar verf- en pigmentresten. Tijdens de restauratie is onlangs tevergeefs geprobeerd met röntgenonderzoek te achterhalen of de vloer en wanden van de grafkist ijzeren voorwerpen bevatten. De wanden van zandsteen bleken te dik voor de gebruikte apparatuur.

Volg de restauratie
Wie het museum bezoekt op dinsdag, woensdag en donderdag kan tussen 14 en 17 uur het werk van de restauratoren volgen. Verwacht wordt dat de restauratie januari 2021 gereed is. Aansluitend wordt de sarcofaag in een vitrine van ontspiegeld glas geplaatst. Ook krijgt de bezoeker straks dankzij 3D-scans een beter beeld van het beeldhouwwerk in de kist.

25 Romeinse grafkisten
In Nederland zijn tot dusver 25 Romeinse grafkisten gevonden. Vaak staan ze niet te boek als grafkist maar als sarcofaag. Die naam is niet correct omdat in een sarcofaag een lichaam is geplaatst. Dat is bij de Romeinse grafkisten niet het geval, er zijn uitsluitend crematieresten in gevonden. Bekende vondsten langs de Via Belgica zijn de grafkist in Bocholtz (2003), vier grafkisten aan de Vossekuilenweg in Heerlen (1920) en een exemplaar van maar liefst 5000 kilo aan de Tinnegietersdreef in de Maastrichtse wijk Belfort (1964).

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles