Romeinse tijd herleeft in `De Dame van Simpelveld’

Auteur: Sjef Leenen
Fotografie: Aperture fotografie en beeldbewerking

Wereldnieuws was de vondst van een zeer bijzondere Romeinse sarcofaag in Simpelveld op 11 december 1930. Het beeldhouwwerk aan de binnenkant, de grafgiften en de as van de overledene vertellen een deel van de geschiedenis. Deze roman vertelt het hele levensverhaal van de vrouw voor wie de sarcofaag gemaakt werd. De restauratie van de sarcofaag in het Rijksmuseum voor oudheden in Leiden is live te volgen tot en met 14 januari 2021.

Inhoud

Rome in het jaar 190 na Christus. Op zijn sterfbed vertelt haar vader aan Juna dat ze een pleegkind is en dat haar echte moeder in Sempervivetum (Simpelveld) woont. Juna reist samen met een paar slaven naar Galië in het noordwesten van het Romeinse rijk om haar moeder te bezoeken die daar een villa rustica beheert. In Sempervivetum wachten haar de nodige verrassingen. Juna ontpopt zich als een intelligente, geëmancipeerde vrouw die op innovatie wijze het beheer van de villa en de landerijen aanpakt.

De auteur

Na zijn goed ontvangen debuutroman ‘Koppelmenu’ is dit de tweede roman van Sjef Leenen. Het schrijven van fictie is zijn passie. Hij heeft schrijversopleidingen in Antwerpen en Genk gevolgd. In het levensverhaal van de Dame van Simpelveld heeft hij de werkelijke onderzoeksresultaten van de sarcofaag, de as en grafgiften verwerkt. Vervolgens heeft hij dit geplaatst in een reëel historisch beeld van het Romeinse rijk, 2e eeuw na Christus.

Het boek is te koop in alle (web-)boekwinkels en kan ook besteld worden (desgewenst gesigneerd) door een mail te sturen naar sjefleenen@hotmail.com met vermelding van het verzendadres. De kosten bedragen € 19,50 inclusief verzendkosten en kunnen via Tikkie worden voldaan.

Titel: ‘De Dame van Simpelveld’, historische roman, paperback, 218 pagina’s, uitgever Quaas, auteur Sjef Leenen, cover Luttie Esser Aperture fotografie en beeldbewerking, verkoopprijs € 19,50

Negentig jaar na de vondst van de beroemde sarcofaag van Simpelveld presenteert Sjef Leenen uit Eys zijn historische roman over ‘De Dame van Simpelveld’

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles