De Dame van Voerendaal

Auteur: Via Belgica
Fotografie: Via Belgica

“Onze Dame van Voerendaal is opnieuw uit de aarde verrezen”, aldus wethouder Peter Thomas. De gemeente Voerendaal is trots op het prachtige kunstwerk dat Tei van Neerven en Moniek Bongers van Kanzie bij het station in Voerendaal hebben gecreëerd.

Kanzie heeft zich laten inspireren door het gebeeldhouwd vrouwenhoofd uit de Romeinse tijd, gevonden in 1917 in Voerendaal. Wie was deze dame? Hoorde ze bij de huishouding van de grote Romeinse villa aan de Steinweg? Het antwoord hierop zullen we vermoedelijk nooit kennen. Wel weten we dat Kanzie de Dame eer heeft bewezen met dit kunstwerk. De details van de haardracht en de gezichtsuitdrukking zijn subliem uitgewerkt. Ze geven het beeld diepte en brengen de Dame over de eeuwen heen weer helemaal tot leven, in een hedendaagse expressieve vormgeving.

Tijdens de totstandkoming van het omvangrijke kunstwerk heeft Kanzie leuke en warme contacten ervaren met omwonenden. Sommigen zorgden regelmatig voor een kop koffie. Ook ontvingen zij veel positieve reacties. Enthousiaste belangstellenden hebben meer dan 100 stenen gegraveerd die allemaal een plek in het kunstwerk hebben gekregen. Kanzie was heel blij met de grote positieve betrokkenheid van de buurt.

Onze Dame van Voerendaal is opnieuw uit de aarde verrezen
— Peter Thomas

Het beeld van de Dame maakt onderdeel uit van de Romeinse fietsroute tussen Simpelveld en Voerendaal. Als onderdeel van deze route, zal bij het station een informatiezuil worden geplaatst met achtergrond informatie over de Dame, de Romeinse tijd en een Via Belgica luister fragment. De fietsroute is 44,2 km en te vinden op www.viabelgica.nl en www.toerismevoerendaal.nl. Ook is de route voor 1 euro te koop bij VVV verkooppunten in de omgeving.

Een feestelijke onthulling heeft de Dame door de huidige omstandigheden niet mogen krijgen. Als alternatief heeft Kanzie samen met wethouder Thomas een laatste steen gegraveerd en daarmee een punt gezet achter de werkzaamheden. Ook hebben Tei en Moniek een kleine tentoonstelling ingericht vlak bij de Dame. Deze is nog te zien tot begin januari bij het station in Voerendaal.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles