Via Belgica in Londen metro-stijl

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Sasha Trubetskoy

Wat krijg je als je hedendaagse ontwerpkunde combineert met eeuwenoude Romeinse feiten? Het antwoord: een verrassende kaart in Londense metro-stijl van de Romeinse wegen in Gallië inclusief de Via Belgica. De Amerikaanse ontwerper Sasha Trubetskoy had het idee, de kunde en het doorzettingsvermogen om dit huzarenstukje te tekenen.

Op het eerste, bedrieglijke oog kijk je naar een kaart zoals we die kennen uit het openbaar vervoer naar het ontwerp van Harry Beck uit 1931. Een frisse simplificatie van de werkelijkheid, bedoeld om jou als reiziger snel inzicht te bieden. Bij nadere beschouwing maken de Romeinse plaatsnamen duidelijk dat je kijkt naar de Romeinse wegen rond het jaar 180. Het ontwerp is een gigantische stap voorwaarts vergeleken met de Peutinger kaart van het Romeinse wegennet. Trubetskoy heeft met zijn nieuwe aanpak een modern kunstwerk gemaakt waar ook de Via Belgica op figureert. Vermeld zijn de bekende plaatsnamen zoals Atuatuca Tungrorum (Tongeren), Coriovallum (Heerlen) en Juliacum (Jülich). Wie het genoeg kunst vindt: voor een bescheiden bedrag koop je de kaart in hoge resolutie zodat de print thuis je muur siert. Zie de site van Sasha Trubetskoy

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles