Romeinse keizers op reis naar Italië

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Wil van der Laan

Beeldhouwer Wil van der Laan brengt eind juni -mits corona het toestaat- zijn bronzen bustes van vijf Romeinse keizers naar Pergola in Italië. Daar luisteren ze de herdenking op dat in deze stad in de Marche 75 jaar geleden de ‘Bronzi Dorati’ zijn opgegraven.

De reis van Wil van der Laan gaat van wijngaard naar wijngaard tot de bestemming in Pergola. Startpunt is de Apostelhoeve in Maastricht. Voor de bustes van de keizers Aurelius, Nero, Hadrianus, Augustus en Trajanus en van Julius Caesar te paard wordt het een enkele reis: de beelden blijven in Pergola. De kunstwerken zijn gekocht door een lokale particulier.

Boek en film

Wil van der Laan blijft bij zijn voornemen om de beeldengroep langs de Via Belgica te laten reizen. Momenteel overlegt de kunstenaar met verschillende partijen over expositielocaties en -momenten voor de tweede serie die wordt gegoten.

Eind maart stonden de beelden opgesteld in de Keizerzaal van de Sint-Servaasbasiliek. Ze zijn gefotografeerd voor een boek dat in de maak is. Ook zijn er opnames gemaakt voor een documentaire. In de film, waarin ook gouverneur Theo Bovens te zien zal zijn, wordt het Romeinse verleden van Limburg verbonden met dat van Pergola.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles