De thermen het allergrootste topstuk

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Thermenmuseum Heerlen

Dit zijn de favoriete Via Belgica-vondsten van de experts. Ontdek wat archeologen antwoorden op onze vraag: wat is jouw favoriete Romeinse vondst langs de Via Belgica in Zuid-Limburg? De antwoorden zijn gevarieerd en verrassend. Van een bronzen Diana-been tot spectaculaire zandstenen askisten. In tien afleveringen presenteren wij de keuze van experts. In de tweede aflevering:

Benoît Mater
— Kwartiermaker van het Romeins Museum in Heerlen

‘Limburg kent heel veel mooie vondsten, vaak is het juist een klein, op het eerste oog nietszeggend voorwerp dat het mooiste verhaal heeft. Voor mij als kwartiermaker van het nieuwe Romeins Museum in Heerlen is natuurlijk het Romeinse badhuis – een rijksmonument- letterlijk het allergrootste topstuk. Haar antwoord op de onvermijdelijke ‘waarom-vraag’ volgt vol overtuiging: ‘Hier kun je letterlijk in de voetsporen van de Romeinen treden, kun je het hectische alledaagse leven achter je laten en je onderdompelen in de romantiek van de archeologie en de Romeinse cultuur. Op deze plek ontmoet je letterlijk ons deel van de Romeinse geschiedenis.’

Gebouwd tussen 65 en 73

Het nieuwe museum gaat vanaf 2025 de resten van de thermen nog beter beschermen en mooier presenteren, zo is de belofte. Het huidige museumgebouw is al 45 jaar oud. Dat is aanzienlijk minder dan de levensduur van de thermen die bijna 500 jaar in gebruik bleven. 

De eerste versie van de thermen is tussen 65 en 73 gebouwd met vier badvertrekken, een omkleed/sportruimte, een stookruimte en twee kleine buitenruimtes. Dat gebouw was circa 40 x 14 meter groot. De bouwplaats lag aan de huidige Kruisstraat-Coriovallumstraat, vlak bij de plek waar toen de Via Belgica en de weg Trier-Aken-Xanten elkaar kruisten.Later is het badhuis uitgebreid waardoor het vier keer groter werd dan de eerste versie. De resten van de Heerlense thermen zijn in 1935 ontdekt door stadsarcheoloog Piet Peters.

 

Looppaden langs de resten bieden een beter zicht op de resten van de Romeinse thermen.

Caumerbeek

De thermen gebruikten grote hoeveelheden water, de twee binnenbaden met koud water waren elk gevuld met 5000 liter, het grotere en diepere buitenbad met 57.000 liter. Bovendien werd het water continu ververst. De Romeinen transporteerden het water over kilometers afstand via een waterleiding vanaf de bron van de Caumerbeek. 

Video: Klik hier op de video

 

In 2025 verwacht Heerlen een nieuw Romeins museum te openen waar de thermen in worden  opgenomen.

Lees ook

Villa Ravensbosch, nog steeds een Romeins raadsel

Romeinen terug in Bocholtz met Theatertour

toon alles