De loden grafkist van een kind uit Riemst

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: IOED

Dit zijn de favoriete Via Belgica-vondsten van de experts. Ontdek wat archeologen antwoorden op onze vraag: wat is jouw favoriete Romeinse vondst langs de Via Belgica in Zuid-Limburg? De antwoorden zijn gevarieerd en verrassend. Van een bronzen Diana-been tot spectaculaire zandstenen askisten. In tien afleveringen presenteren wij de keuze van experts. In de vierde aflevering:

Gabriella Kaszas
— Archeoloog

‘Uiterst zeldzaam en een teken van welstand’ is de waardering die archeologe Gabriella Kaszas voor haar favoriete vondst aandraagt. Zij is consulent Ondergronds Erfgoed bij de IOED, de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst, onder andere voor Riemst (B). In 2010 vindt amateurarcheoloog Benny Castro een groot stuk lood op een akker bij Heukelom in Riemst. Bij verder onderzoek vindt het VIOE (Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed) de overige delen van een Romeinse loden grafkist met daarin de resten van een kind.

 

Plunderaars

De kist is 143 cm lang, 41 cm breed en 28 cm hoog, de aan elkaar geklonken loden platen zijn 0,7 tot 0,9 cm dik. Helaas is de kist flink beschadigd door plunderaars of door het moderne ploegen. De grafkist dateert uit het eind van de derde of begin vierde eeuw. De inhoud bestaat uit het incomplete en verstoorde skelet van een kind van 7 à 8 jaar. In de kist zijn buiten een Romeinse munt uit 271-274 geen bijgiften gevonden. In heel België zijn op slechts vier andere plaatsen loden Romeinse grafkisten gevonden.

 

Zeldzame vondst in Belgisch Heukelom: een loden grafkist.

Lees ook

Zij schreef voor het Lux-festival de levensverhalen van Lucius & Co

De Romeinen gaan terug naar school

toon alles