De Via Belgica in Voerendaal in de hoofdrol

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Gemeente Voerendaal

Dit zijn de favoriete Via Belgica-vondsten van de experts. Ontdek wat archeologen antwoorden op onze vraag: wat is jouw favoriete Romeinse vondst langs de Via Belgica in Zuid-Limburg? De antwoorden zijn gevarieerd en verrassend. Van een bronzen Diana-been tot spectaculaire zandstenen askisten. In tien afleveringen presenteren wij de keuze van experts. In de vijfde aflevering:

Bart Moonen
— Beleidsmedewerker archeologie

Bart Moonen, beleidsmedewerker archeologie van de provincie Limburg: ’De belangrijkste vondst voor mij is de ontdekking van restanten van de Via Belgica in 2001 bij bedrijventerrein Lindelaufer Gewande in Voerendaal.’ Restanten van die de weg waren vooral bekend in de steden. Door deze ontdekking ontstaat  volgens hem verbinding tussen de steden Heerlen en Maastricht en het landelijk gebied er omheen. ‘De ontdekking van de resten van de Via Belgica heeft de deuren geopend naar het omarmen en ontsluiten van het gezamenlijk Romeins verleden’, meent Bart Moonen

Belangrijk ankerpunt

Het tracé van de Via Belgica wordt in Voerendaal over enkele honderden meters duidelijk door  een 8 meter breed pakket van zand en grind. Het pakket ligt onder de bedrijfsgebouwen op Lindelaufer Gewande. Op korte afstand is de Via Belgica in Voerendaal ook aangetoond aan de Oude Midweg en onder de Bergerweg.  

Bart Moonen hielp in 2003 bij het archeologisch onderzoek naar de Via Belgica: Als jonge onervaren archeoloog met een voorliefde voor het Heuvelland was dat een geweldige tijd. Met een, voor die tijd, moderne GIS-applicatie op een draagbare veld-pc liepen we door dat Romeinslandschap en zochten naar overblijfselen van de Via Belgica. De resten bij Lindelaufer Gewande waren een belangrijk ankerpunt in dat onderzoek.’  

 

Na de opgraving liggen onder het bedrijventerrein tientallen meters van de Via Belgica verborgen.

 

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

toon alles