De slapende Amor betovert ook nu nog

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Rijksmuseum van Oudheden

Dit zijn de favoriete Via Belgica-vondsten van de experts. Ontdek wat archeologen antwoorden op onze vraag: wat is jouw favoriete Romeinse vondst langs de Via Belgica in Zuid-Limburg? De antwoorden zijn gevarieerd en verrassend. Van een bronzen Diana-been tot spectaculaire zandstenen askisten. In tien afleveringen presenteren wij de keuze van experts. In de zesde aflevering:

Jasper de Bruin
— Conservator Romeinse oudheden van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Jasper de Bruin, conservator Romeinse oudheden van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: ‘Langs de Via Belgica zijn heel veel mooie vondsten gedaan. Maar mijn favoriet is het barnstenen beeldje van de slapende Amor, uit een graf in Heerlen.’ Aannemers vinden in 1920 in Heerlen vier grote zandstenen askisten uit de tweede eeuw. Ze werken op dat moment in de voormalige tuin van het vroegere sanatorium St. Jozef-Heilbron, nu de locatie van Huize De Berg. Onder de grond liggen ook de resten van de Via Belgica richting Rimburg.

 

Antieke schoonheid in barnsteen: een beeldje van een slapende Amor.

Voltreffer

De vondst blijkt een voltreffer van internationale allure want twee van de vier kisten vallen op door hun rijke bijgiften. In de eerste kist gaat het om zeer verfijnd glaswerk, een gouden flaconnetje en resten van een met brons beslagen houten kistje.

De bijgiften in de tweede kist zijn nog exclusiever met gouden sieraden en tal van mooie barnstenen voorwerpen. Een daarvan is de favoriet van Jasper de Bruin: een beeldje van een slapende Amor, gewikkeld in een leeuwenhuid. De slapende Amor staat symbool voor de doodsslaap van een overledene. Opvallend in de tweede kist is ook een dennenhouten kistje, beslagen met schildpaddenschild en met een bronzen schuifslotje. De bijgiften maken duidelijk dat de tweede askist is gemaakt voor een rijke inwoonster van Coriovallum.

Lees ook waarom Karen Jeneson deze vondst kiest.

 

In de askisten is ook een gaaf glazen flesje gevonden. Waarschijnlijk gemaakt in Romeins Keulen.

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

toon alles