De pin voor William, die is verdiend en komt er aan

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Philip Driessen

Hij zal een van de eersten zijn: William Coenen heeft de lange afstandswandeling van de Via Belgica al voltooid. De verdiende pin komt er aan en krijgt een plekje op zijn rugzak tussen tal van andere wandel-insignes.

Gebruind en afgetraind mag William Coenen zich met verve noemen. Dat is een wereld van 25 kilo verschil met de William van tien jaar geleden. In een periode van vier á vijf maanden wandelde hij zich destijds naar een nieuw geestelijke en lichamelijke gezondheid. ‘De psycholoog zei ‘wandelen is goed voor je’,’ herinnert William zich. Daar was geen woord van gelogen dankzij de inzet van William. Bankzitten en snacken turnde hij abrupt om naar bewegen en gezond eten. ‘Het begin was niet gemakkelijk. Maar als ik iets aanpak, zet ik door. Ik geef niet op,’ zegt William.

Vrijwilligerswerk
De herboren William vindt ontspanning in fotograferen en begeleidt als vrijwilliger jongeren in de knel bij Perron045 en wil graag weer als vrijwilliger aan de slag bij zijn favoriete voetbalclub Fortuna Sittard. Maar het wandelen vanuit Heerlen daar draait het om. Hij loopt echt veel (vorig jaar 5.000 km.) en haalt zo’n 40 kilometer per dag zonder een eurocent pijn. Is het landschap vlak dan ligt het gemiddelde van William rond de 6,5 kilometer per uur. Dat lukt bijvoorbeeld in het noorden van Nederland op het Elfstedenpad. Het gemiddelde is uiteraard lager als hij de Dutch Mountain Trail loopt, de ruim 100 kilometer lange berg op-berg af-wandeling dwars door het Limburgse heuvelland.

Nog een keer de Via Belgica
William is voortdurend op zoek naar nieuwe wandelingen en bij de eerste berichten over de lange afstandswandeling van de Via Belgica was hij al op pad. En kijkt tevreden terug: ‘Alles was supermooi aangegeven en de informatie over de Romeinen op de borden is interessant. Apart ook om te lopen waar ook de Romeinen vermoedelijk hebben gelopen.’ William heeft de route tussen Maastricht en Rimburg dus al voltooid – en de pin verdiend – maar gaat de uitdaging graag nog een keer aan: ‘Ik kan heerlijk afschakelen tijdens het wandelen en het heuvelachtige terrein in Zuid-Limburg biedt mij afwisseling. Ik vind het leuker om hier te lopen dan bijvoorbeeld het Elfstedenpad, daar is alles vlak en verhard.’

"Ik kan heerlijk afschakelen tijdens het wandelen en het heuvelachtige terrein in Zuid-Limburg biedt mij afwisseling."

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

toon alles