Festival Via Belgica: Romeinen na 2000 jaar terug in Coriovallum

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Rolf Schins

Precies op de plek waar ze 2000 tot 1600 jaar geleden in Coriovallum woonden en werkten, daar  waren ze zondag 3 oktober terug: de Romeinen. Het Festival Via Belgica georganiseerd door de samenwerkers van provincie en gemeenten langs de Via Belgica, bezette een dag lang het Romeins Kwartier in wording. Want het hedendaagse Heerlen werkt aan de toekomst en het Romeinse verleden krijgt daarin een prominente plek.

Een opperpriester opende het festival met een ‘sacrificium’. Deze Romeinse offerceremonie, direct naast de replica van de Romeinse mijlpaal, was bedoeld om de Romeinse oppergod Jupiter gunstig te stemmen zodat die zijn macht over regen en wind zou uitoefenen. Het verbranden van laurier en wijn had deels succes: de wind werd aanmerkelijk minder en de regen bleef daarna bescheiden. Tussen Thermenmuseum, toekomstig Mijnmuseum en op het Tempsplein was een brede samenscholing van ‘Romeinen’ te bewonderen en te beleven; van legionair tot waarzegster. Tijdens het festival opende het Thermenmuseum een nieuwe tentoonstelling. In een moderne opzet worden de juweeltjes aan Romeinse vondsten uit de regio gepresenteerd, geflankeerd door authentieke dwarsdoorsnedes van de Via Belgica en de Via Traiana op ware grootte.

Lees ook

Daarom graven archeologen in Heerlen, 75 km van de Limes

Kerkrade is Romeinser dan je denkt

toon alles