Restauratie grafkist Simpelveld na 16 maanden gereed

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: RMO Leiden

De restauratoren van het Rijksmuseum van Oudheden zijn na zestien maanden klaar met het herstel van de grafkist van Simpelveld. De laatste stap is het sluiten van het grote ‘roversgat’ aan een kopse zijde van de kist. Zodra de musea open mogen, is het resultaat van de immense klus ook voor het publiek te bewonderen.

De zandstenen grafkist die mijnwerker Albert Wierts in 1930 vond tijdens graafwerk bij zijn huis in Simpelveld is bijna 2.50 meter lang en 1500 kilo zwaar. De kist bevatte de crematieresten van een vrouw die tussen de 35 en de 50 jaar oud was toen zij overleed. Ondanks de grafrovers zijn in het graf nog mooie voorwerpen gevonden die de vrouw meekreeg. De grafkist is uniek dankzij het gedetailleerde beeldhouwwerk aan de binnenzijde dat het interieur van de villa toont.

Bouwpakket

De grafkist kwam indertijd na de aankoop als een soort bouwpakket bij het museum in Leiden aan. De kist werd op een houten frame geplaatst en met reparaties in elkaar gezet. In de jaren zestig en zeventig volgden nieuwe restauraties om gaten en scheuren te vullen.

Bij de recente restauratie is het houten frame vervangen door een onderstel van metaal. Daarvoor moest de grafkist weer helemaal worden gedemonteerd. De restauratoren hebben daarbij alle oude reparaties met materialen als cement en lijm verwijderd. Voor de nieuwe reparaties is gips gebruikt dat gemakkelijk weer te verwijderen is. De gips-aanvullingen hebben een iets lichtere kleur gekregen dan de zandsteen zodat de reparaties zichtbaar blijven.

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles