De Via Belgica fietsen in drie dagen, dat kan …

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry

Dinsdagochtend vertrokken ze per gravel-bike in Boulogne-sur-mèr, donderdagavond kwamen ze aan bij de Dom in Keulen. Daarmee reden Nol van Loon, Kenneth Alting, Casper van Amelsvoort en Mark van Ham in drie dagen tijd de volledige Via Belgica-route. Hun reis wordt vastgelegd in een video-documentaire en een foto-expositie.

‘Helemaal zelf bedacht en uitgewerkt’, bekent Nol van Loon als hem wordt gevraagd wie op het idee kwam van deze ultra-fietstocht. ‘We zoeken elk jaar een fiets-uitdaging voor de stille dagen tussen Kerst en Nieuwjaar. Wij noemen dat onze ‘Crazy500’ omdat we mikken op 500 fietskilometers. Voor fietsenfabrikant Ridley maakten we een video over een nieuwe fiets met een mythologische naam en kwamen we op het spoor van de Griekse en Romeinse mythologie. Zo is het zaadje geplant en zijn we bij de Via Belgica terecht gekomen. Dankzij de routes op de site van de Via Belgica en Wikipedia hebben we het traject uitgezet langs historisch interessante punten. Uiteindelijk hebben we ongeveer eenvijfde van de 500 kilometer op gravel gereden. En ik moet zeggen dankzij de gravelpaden hebben we de mooiste plekken gezien.’

Fietsen-met-een-verhaal

Nol van Loon is onderdeel van Fatpigeon uit Tilburg. Het bedrijf bedenkt en rijdt fietstochten-met-een-verhaal ‘want we willen laten zien dat fietsen meer kan zijn dan gewoon op een fiets zitten.’ De tochten worden vastgelegd op video en verkocht aan nationale en regionaal toeristenbureaus en aan andere opdrachtgevers. fietsfabrikanten.

Kasseistroken

De eerste etappe van 120 kilometer ging dinsdag 27 december van Boulogne-sur-mèr naar Arras. Woensdag 28 december betekende 220 kilometer van Arras naar Orp-Jauche in België, een tocht over gladde kasseistroken, een valpartij zonder lichamelijke gevolgen en vijftien lekke banden. Donderdag reed de groep de slotetappe van 170 kilometer via Tongeren, Maastricht naar Keulen.

 

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles