Camille Oostwegel sr., Vriend van Via Belgica

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Philip Driessen

Wie er, behalve Marcus Agrippa, destijds aan de Via Belgica hebben gewerkt, zullen we nooit precies weten. We weten wel wie het Romeins verleden nu op de kaart zetten: de Vrienden van Via Belgica. Ondernemers, vrijwilligers, instellingen én overheden. Door de handen ineen te slaan, maken ze van de Via Belgica een echte verbindingsweg. We stellen graag een aantal Vrienden aan je voor. Dit keer: Camille Oostwegel sr.

“Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in geschiedenis, natuur en archeologie. De tandartspraktijk van mijn vader lag aan de Coriovallumstraat in Heerlen, tegenover het terrein van de Thermen. Tijdens mijn middelbare schooltijd ging ik achter in de tuin graven en vond er Romeinse tegels. Die grote belangstelling voor de Romeinen is altijd gebleven. De Romeinen hebben een belangrijk stuk beschaving en cultuur meegebracht. Kijk maar naar onze wetgeving, of naar de grafkist van de Dame van Simpelveld. Dat is een van de belangrijkste vondsten uit de tijd van het Romeinse rijk.”

Een idee wordt werkelijkheid
Precies vijf jaar geleden wordt bij opgravingen voor Château Sint Gerlach, een van de huizen van Oostwegel Collection, de zijkant van de Via Belgica aangetroffen. “Toen is het idee ontstaan om de geschiedenis echt te laten zien.” Het past bij Camille dat het niet blijft bij een idee. Samen met de Heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach en sponsoren wordt aan de rand van de groentetuin op het landgoed een nieuw stukje Via Belgica aangelegd. Het wegdek is van grind, compleet met karrensporen. Bij de weg staat een replica van een mijlpaal. “Elke keer als ik er kom, lezen mensen de uitleg op het informatiebord. Ze vinden het geweldig. En ik heb daar graag aan meegewerkt.”

"Die grote belangstelling voor de Romeinen is altijd gebleven."
— Camille Oostwegel sr.

Lees ook

Heerlenaren maken expositie over Heel Heerlen Graaft

Via Belgica wil meer beleving bieden

toon alles