Met de jeugdroute puzzel je fietsend door Romeins erfgoed

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Anja Neskens

Toepasselijk: de jeugd opende vrijdag 7 april 2023 de eerste jeugdroute van de Via Belgica. Leerlingen van het Stella Maris College in Meerssen fietsten en puzzelden van de replica-mijlpaal in Houthem Sint Gerlach naar hun thuisbasis.

Het Romeinse erfgoed wordt met het recept ‘doen & denken’ aantrekkelijk gemaakt voor de jeugd tussen 12 en 14 jaar. De volledige route voert van Schin op Geul via Valkenburg (13,5 kilometer) naar Meerssen. Dat kan naar eigen keuze te voet of per fiets. Altijd voert de weg langs plekken die direct of indirect te maken hebben met de erfenis van ruim vier eeuwen Romeinse overheersing in Zuid-Limburg.

Het moet een uitdaging zijn’
Fietsen of wandelen vormen het ingrediënt ‘doen’, het tweede ingrediënt ‘denken’ bestaat uit een aantal puzzel-opdrachten. De route is ontwikkeld door Kris Förster van KF inHeritage. ‘Ik heb mijn zoon die nu 16 is als uitgangspunt genomen. Je redeneert terug vanuit de vraag wat hij als 12-jarige interessant vond. Dan zoek je ideeën die voor iedereen wat wils bieden: vragen vanuit de scheikunde, rekenen, een rebus en een vraag vanuit het Latijn. Het moet een uitdaging zijn, niet te gemakkelijk. Ik vind dat je er een beetje moeite voor moet doen.’

Goede dingen van nieuwkomers
Met de speurtocht willen de gemeenten Meerssen en Valkenburg samen met het project Via Belgica belangstelling opwekken voor het lokale Romeinse erfgoed. En dat is belangrijk vond  wethouder Kevin Rouwette bij de start: ‘Met de komst van de Romeinen is feitelijk de ontwikkeling van Zuid-Limburg op gang gekomen.’
Er is op verzoek van Valkenburg en Meerssen nog een tweede doelstelling verwerkt in de speurtocht: wijzen op het belang van migratie voor een regio en alle goede dingen die nieuwkomers mee brengen.

Gefermenteerde vis
De fietsende en speurende jeugd van Stella Maris kon letterlijk proeven van die goede dingen. Bij elke geslaagde puzzel-opdracht kregen zij van zieneres Fatidita (Elly Smit) ingrediënten die de Romeinen introduceerden zoals garum, de saus van gefermenteerde vis, knoflook en olijfolie. In het kooklokaal van Stella Maris maakten de leerlingen er in groepjes van vijf eendrachtig ‘moretum’ van, een pittige spread die op speltbrood (ook al een Romeins meebrengsel) werd gegeten. De leerlingen zelf waren tijdens de geschiedenisles voorbereid. Isa was onder de indruk na de fietstocht: ‘Het is echt interessant dat die mensen hier hebben gewoond zoals wij nu hier wonen’.

 

Voor meer informatie zie www.viabelgica.eu of download de ‘Via Belgica’ app.

Ontdek meer via TV-Valkenburg: https://www.facebook.com/100063704734292/posts/665211218945697/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

toon alles