Met deze koffer reis je naar ons Romeins verleden

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Anja Neskens

Ze kunnen straks zo maar met jou 2.000 jaar terug in de tijd reizen: de vrijwilligers van Restaura. Dankzij een robuuste reiskoffer nemen zij je mee naar de plek van de Romeinse villa aan de Steinweg in Voerendaal.

De kans dat je die reis terug in de tijd kunt maken is het grootst voor leerlingen in het basis of voorgezet onderwijs. Je kunt de vrijwilligers ook ontmoeten op evenementen in Limburg. In totaal zijn 12 vrijwilligers opgeleid en 6 grote koffers alias flightcases ingericht.

De inhoud van de koffer toont precies de tijdreis die je maakt: er is een eigentijdse laptop ingebouwd met een presentatie die kan worden geprojecteerd. Aan boord ook kopieën van voorwerpen die op het terrein van de Romeinse villa Voerendaal zijn gevonden. Dankzij 3D-fotografie en 3D-printen zijn die niet van echt te onderscheiden. Maar als klapstuk heeft elke koffer een echte Romeinse vondst: bijvoorbeeld een stuk van een 2.000 jaar oude dakpan.

Belang van erfgoed

Het project dat 11 april werd gelanceerd, is opgezet door Restaura in Heerlen. In dit bedrijf worden archeologische vondsten geconserveerd en gerestaureerd. Restaura zorgde voor ontwerp en inhoud van de reiskoffers en voor de opleiding van de vrijwilligers.

Het idee ’Op pad gaan met archeologie’ kwam op tafel toen Restaura de vraag kreeg: hoe kunnen meer mensen de vondsten van Villa Voerendaal zien?

‘Daar zit ook een hoger doel achter’, vertelt Rasmus Thelen, lid van het management van Restaura:  ‘We kozen er voor om een jong publiek te bereiken omdat we ook willen laten zien hoe belangrijk ons erfgoed is. En dit project laat zien wat er nodig is om erfgoed voor de komende generaties te behouden.’

Dat ideële doel sprak aan: instellingen als het VSB-fonds, Prins Bernhard Fonds, Mondriaan Fonds en de provincie Limburg ondersteunen het project financieel. Restaura was een logische partner omdat het betrokken is bij de restauratie van vondsten uit Voerendaal en er dus veel kennis beschikbaar is. Naar verwachting zullen tot de zomer, mogelijk najaar 2024, prestaties worden gegeven. Het project start in juni 2023.

Onder graan, aardappel of suikerbiet

Onder graan, aardappel of suikerbiet, onder de akkers langs de Steinweg in Voerendaal liggen de resten van een van de grootste Romeinse boerderijen tot dusver in Nederland gevonden. Rond het jaar 200 was dit een enorm bedrijf van 13 hectare met een centraal woongebouw met verwarmde kamers, kelder, badhuis, graanschuur, smidse, werkplaatsen en woningen. Een zuilengalerij van 150 meter lang bood een overdekte wandeling tussen het hoofdgebouw, badhuis en graanschuur. Tijdens opgravingen zijn maar liefst 45.000 grote en kleine archeologische resten gevonden. Die liggen nu in een speciaal magazijn van de provincie.

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

toon alles