Dame van Voerendaal betreedt dansend het toneel

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Ritmo

De ‘Dame van Voerendaal’ komt 3 en 4 juni naar de schouwburg in Heerlen. Met drie andere sterke vrouwen uit de geschiedenis van Voerendaal speelt zij de hoofdrol in de dansvoorstelling ‘Sterk’ van dansvereniging Ritmo.

‘Sterk’ is het verhaal dat Ricky Domen schreef rond vier sterke vrouwen uit 2000 jaar geschiedenis van Voerendaal: Romeinse Lucia (Dame van Voerendaal,) waterjoffer Aldegonde uit de tijd rond 800, Anna-Maria, de freule uit de Middeleeuwen en Lidy uit de moderne tijd. In het verhaal van Lucia staat de Romeinse boerderij aan de Steinweg centraal met als leidraad de (klassieke) rolverdelingen tussen arm en rijk, heren en slaven en man en vrouw. Aldegonde is een jonkvrouw die rond 800 in kasteel Cortenbach woont. Haar leven wordt getekend door strubbelingen en verwikkelingen rond haar ouders. Uiteindelijk verdrinkt zij na een worsteling in de vijver van kasteel Cortenbach. Tijdens stormachtige nachten verrijst zij en dwaalt als geest door Voerendaal, op zoek naar haar moeder.

Freuleshoes en smartphones
De derde sterke vrouw is de freule die het naar haar genoemde Freuleshoes naast de kerk liet bouwen. De freule moet vanwege haar adellijke afkomst gaan studeren in Aken maar wordt geconfronteerd met het overlijden van haar ouders. Aansluitend maakt een broer misbruik van de situatie en hij zorgt er voor dat het ouderlijk kasteel Dammerscheidt verloren gaat.

Het kwartet sterke vrouwen wordt afgesloten door Lidy. Haar verhaal start tijdens de Tweede Tweede Wereldoorlog, volgt de wederopbouw daarna en eindigt in 2023, compleet met social media en smartphones.

Wortels in de geschiedenis
Het verhaal van ‘Sterk’; heeft dankzij de medewerking van Jo Ortmans en Wil Maassen stevige wortels in de geschiedenis van Voerendaal. Voor de dramatiek is er wel een deel fictie aan toegevoegd. Zo is bijvoorbeeld niet bekend of de Dame van Voerendaal woonde in de Romeinse villa aan de Steinweg.
Het publiek kan het verhaal volgen door toelichtingen die de vier sterke vrouwen geven tijdens hun aandeel in de voorstelling. Ook wordt het compleet uitgeschreven verhaal waarschijnlijk opgenomen in het programmaboekje.

250 dansers en danseressen
Tijdens de voorstellingen komen 250 dansers en danseressen op het podium. De choreografie is verzorgd door zes docenten van Ritmo. De vereniging bestaat sinds 1979 en biedt danslessen aan in veel verschillende stijlen voor alle leeftijden. Daarnaast vormt een deel van de Ritmo-leden showgroep Scope.

Er zijn voorstellingen op zaterdag 3 juni, 19 uur en zondag 4 juni, 14 uur, steeds in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

tickets bestellen?: https://www.plt.nl/…/dansvoorstelling…/03-06-2023-19-00

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles