Speciale vondst geschonken door Jos Kortis uit Voerendaal.

Auteur: Anja Neskens
Fotografie: Lé Giesen en De Limburger

Op een akker in Voerendaal ontdekte Jos Kortis (63) als tiener een bijzondere steen. Deze heeft hij vorige week overgedragen aan het Limburgs Museum. Volgens onderzoeker Henk Hiddink en conservator Bibi Beekman zou het om een dwergzuil gaan van de villa van Voerendaal. De zuil is dus zeker 1800 jaar oud.
 
47 jaar lang had hij een unieke archeologische vondst op zijn kamer. Een stuk van vermoedelijk een sierzuiltje. Volgens Henk Hiddink kan het zuiltje in de middeleeuwen mogelijk herbruikt zijn als slijpsteen voor boerenwerktuigen. Om hiervan zeker te zijn is bijkomend onderzoek aangewezen.
 
Conservator Bibi Beekman, Limburgs Museum, was erg enthousiast toen Jos mailde over deze vondst. Het is een mooie aanwinst voor de collectie van het Limburgs Museum. Volgend jaar zal deze unieke vondst meereizen met de tentoonstelling over het Romeinse villalandschap, i.s.m. het Rijksmuseum voor Oudheden, het Limburgs Museum en het Thermenmuseum in Heerlen.
Personen op de foto van links naar rechts: Henk Hiddink, Bibi Beekman en Jos Kortis.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles