Heerlen speurt in Dingertuin naar de Romeinen

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf

Zij waren 30 augustus de tweede lichting deelnemers aan ‘Heel Heerlen graaft’: Leerlingen van de Catharinaschool en medewerkers van bedrijven op de Brightlands campus. In de Ir. Dingertuin naast de campus en APG ging de schop de grond in, op zoek naar Romeinse resten.

De locatie is geen toeval zegt Hilde Vanneste. De regioarcheologe toont een kaart waarop alle Romeinse vondsten in Heerlen zijn gemarkeerd. En de ir. Dingertuin ligt pakweg ten zuiden van de plek waar de Via Belgica Heerlen binnenkwam. Langs de weg zijn in de directe omgeving al eerder fundamenten van Romeinse huizen en een pottenbakkersoven ontdekt. En sonderingen van archeologen op de graaflocaties gaven al kleine fragmenten Romeins aardewerk prijs.

Is dit iets?
Nu zijn er drie graafputten van één vierkante meter uitgezet. De twintig leerlingen van de Catharinaschool, met een vestiging om de hoek, nemen twee van de putten aan weerszijden van de vroegere chauffeurswoning voor hun rekening. De dag vóór de opgraving zijn ze tijdens een speciale les bijgepraat over de Romeinen en hun betekenis voor Heerlen.

Het graafwerk en het napluizen van de grond die vrijkomt, gebeurt vol enthousiasme. Met veel precisie wordt elk stukje steen bestudeerd en krijgt de begeleidende archeologe steeds de vraag: is dit iets? Misschien, als het is schoongemaakt, is het meest gehoorde antwoord en de vondsten gaan keurig in gelabelde plastic zakjes. De jonge archeologen in de dop volgen nauwgezet de tips van de professionals en houden een precieze administratie bij. Zij profiteren op een plek waar de graafput de afgelopen weken al tot een redelijke diepte is gebracht. De verwachting is dat op een diepte van 120 tot 140 centimeter het niveau van de Romeinse tijd is bereikt.

Tijd en zweet
In het rosarium van de ir. Dingertuin staan werknemers van de ‘Brightlands’-bedrijven voor een zwaardere taak. De put is nieuw en de kleigrond spijkerhard. Het werk vordert dan ook langzaam met na een 30-tal centimeters een aanmoediging: er komt een klein stukje geglazuurd aardewerk tevoorschijn, daterend uit de middeleeuwen. Afdalen tot Romeins niveau gaat hier nog even tijd en zweet kosten.

Heel Heerlen graaft  is zondag 18 juni gestart en krijgt 9 en 10 september zijn finale. Inwoners en archeologen graven dan samen in het centrum op 25 plekken in het Romeins kwartier van de stad. Ze zoeken resten uit het Romeins verleden. De meeste putten worden gegraven in de tuinen van Heerlenaren die meedoen aan de actie. Alle putten worden circa 1 meter diep, het niveau waar Romeinse resten worden verwacht.

Het project is een samenwerking van de gemeente Heerlen, Constructing the Limes, NWO, het Thermenmuseum, Restaura en De Vondst, LGOG en talloze vrijwilligers.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles