Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Anja Neskens en Linea Recta

Stichting Linea Recta wil de inwoners van Landgraaf meer bewust maken van het lokale Romeinse verleden. Tijdens het derde lustrum in 2023 kon de stichting terug kijken op een serie wapenfeiten, nu kijken voorzitter Elly Smit en secretaris Eefke Bos naar de toekomst.

De plaatsing van een hardstenen obelisk bij Op de Heugden in Landgraaf, op het hoogste punt van de Via Belgica in Zuid-Limburg, een leskist, lezingen, een wandelroute, 52 schilderijen van legionair Lucas met bijpassend 52 You Tube-video’s en een grote muurschildering onder het viaduct bij de Haanweg.

Ziedaar de belangrijkste wapenfeiten in de vijftienjarige geschiedenis van de stichting. Daarmee is de geschiedenis van de stichting evident, maar hoe ziet de toekomst er uit?

Voorzitter Elly Smit legt uit dat het verleden het fundament biedt voor de toekomst: ’Het boek van onze oprichter John van den Berg over Lucas Claudius Alvaro is en blijft ons basisdocument. Alles wat wij doen moet gebaseerd zijn op dat boek.’ John van den Berg beschrijft in het boek ‘Het amulet van de Lichtberg’ (2017) de wederwaardigheden van de uit Spanje afkomstige Romeinse legionair Lucas.

Bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten hanteert Linea Recta daarnaast drie uitgangspunten: het moet duurzaam zijn, graag in samenwerking met de ondernemers van Landgraaf en budgetvriendelijk voor de inwoners.

Grote dromen

‘Ideeën genoeg en we dromen groot maar we moeten ons herpakken na de corona-periode. John zet ons waar nodig nog wel met de voetjes op de grond want het draait om handjes en centen’, vertelt Elly. De ideeën en dromen gaan over Romeinse wandelingen onder begeleiding van een gids (‘onze grootste wens’) en over lezingen op scholen. Eefke: ‘Een diner à la Asterix en Obelix, dat is voor mij persoonlijk de grootste droom’.

De realiteit van alledag is dat Linea Recta helpt bij evenementen met een Romeins karakter zoals ‘Rimburg graaft!’ in mei 2024 en de Via Belgica Marathon, ook in mei. Eefke Bos: ’Wij ondersteunen daar graag bij, wij staan altijd open voor initiatieven. De marathon komt op ons verzoek langs de muurschildering onder het viaduct aan de Haanweg, daar hebben we met zijn allen plezier van.’

Bij alle activiteiten proberen de vrijwilligers van Linea Recta de interesse voor de lokale Romeinse geschiedenis op te wekken. Eefke: ’We denken aan een stand bij de obelisk tijdens de archeologiedagen. Dat trekt voorbijgangers aan, dan kunnen wij proberen ons zaadje te planten, de nieuwsgierigheid te prikkelen. Je hoopt dat mensen thuis eens gaan googelen op de Romeinse geschiedenis van Landgraaf.’

Kartrekkers gezocht

Maar het grootste aandachtspunt voor de toekomst van Linea Recta is en blijft – zoals bij zoveel verenigingen en stichtingen – het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. Elly Smit: ‘We werken nu met een groep lieve, betrokken en enthousiaste mensen. Dat is altijd een feestje, het is plezier en vrolijkheid, er zijn nu nog altijd mensen van het eerste uur actief.’ Eefke Bos: ‘Maar wij hebben meer handjes nodig. We willen graag vers bloed, verjonging, kartrekkers met nieuwe ideeën.’

Waar komt hun interesse vandaan?

Elly Smit: ‘Ik woonde bij het Zuidlaardermeer in Groningen en voelde op de bodem in het ondiepe deel allerlei voorwerpen onder mijn voeten. De stadsarcheoloog die ik ernaar vroeg lachte me uit. Zijn arrogantie kon ik niet uitstaan dus heb ik de heemkundekring en duikers gevraagd. Die vonden een grote hoeveelheid Romeinse voorwerpen, de Romeinen zijn daar echt geweest.’ Elly presenteert zich ook als Romeinse met speciale kennis van de Romeinse keuken.

‘Mijn vader John heeft in 2007 Linea Recta opgericht. Ik wilde hem helpen bij zijn werk, zo is het begonnen. Ik ben dus door mijn vader besmet met een goedaardig Romeins virus. Nu vind ik het leuk om op evenementen in mijn Romeins alter ego te kruipen en sfeer te creëren, mensen een stukje beleving te bieden. En waar ik ook op vakantie ga, ik ga altijd op zoek naar de Romeinen.’
— Eefke Bos

Romeinse vondsten in Landgraaf

  • De Via Belgica, via Leenhof dwars door Landgraaf naar Rimburg met een houten brug over de Worm. De weg is in 2020 aangetroffen onder de huidige Broekhuizenstraat,
  • Ommuurd crematiegraf van een vrouw met rijke grafgiften. De locatie in de wijk Hoefveld wordt tegenwoordig gemarkeerd met het kunstwerk ‘Dis Manibus’,
  • Boerderijen: bij de Overste Hof onder voormalige afvalberg van de mijn Wilhelmina en bij woonhoeve Leenhof,
  • Oven voor tegels en dakpannen, bij woonhoeve Leenhof,
  • Resten van fundamenten voor woonhuizen met werkplaatsen in Rimburg.

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Villa Ravensbosch, nog steeds een Romeins raadsel

toon alles