17
jun
2022
19
jun
2022

Nationale Archeologiedagen – Voerendaal

Fietstocht

Voerendaal

Programma Nationale Archeologiedagen Voerendaal

Van 17 t/m 19 juni vinden in het hele land de nationale archeologiedagen weer plaats. Ook in Voerendaal wordt het verborgen archeologisch verleden weer zichtbaar.

 

Beleef Villa Voerendaal

De afgelopen drie jaar is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoek gedaan naar de grootste Romeinse villa van Nederland, villa Voerendaal. De funderingen van deze villa zijn in de jaren 80 van de vorige eeuw in een akker aan de Steinweg in Voerendaal zijn gevonden.
Het onderzoek naar de villa Voerendaal is onlangs afgerond. Naast een publieksboek, is door het Limburgs Museum ook een 3D reconstructie gemaakt van de villa. Deze is te beleven in het Limburgs Museum in Venlo. Voor de archeologiedagen is deze reconstructie van de villa door het museum ook beschikbaar gesteld aan Voerendaal. Via een touchscreen in supermarkt Plus de Bruijn aan het Kerkplein 36 in Voerendaal kan er ook lokaal in de villa worden gekeken. Mis deze unieke kans niet en beleef zelf hoe de grootste villa van Nederland uit heeft gezien!!!

 

Fietsen door Parkstad langs de speerpunten van Archeoroute Limburg

Met de Archeo Route Limburg ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie. Op de vindplaatsen sta je oog in oog met onze archeoloog. Hij laat je zien en beleven wat er zich op deze locaties in het verleden heeft afgespeeld. Ontdek welke reus in Brunssum heeft gewoond en hoe in de 15e eeuw plunderaars en struikrovers werden gehinderd door een landweer. Neem een exclusief kijkje in de Romeinse villa Holzkuil en leer over het ontstaan van de wijngracht in Kerkrade. Ontmoet de Dame van Simpelveld, duik in het Romeins verleden van Voerendaal in Klimmen en herbeleef de middeleeuwen onder de kerktoren in Voerendaal.
Fiets tijdens de nationale archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni langs alle speerpunten van de Archeo Route in de regio Parkstad. De route volgt het fietsknooppuntensysteem en is verdeeld in twee lussen van rond de 45 km. Download de route via: https://www.visitzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/archeo-speerpunten/395947/. Ga op pad en ontdek de archeologische pareltjes van Parkstad.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op https://www.archeologiedagen.nl/programma/

Nationale Archeologiedagen - Voerendaal