149

Romeins brood eten

Bakkerij Ivo Dreessen

Het is een traditionele bakkerij, zoals je er een in 1968 zou binnenlopen. Toen namen de ouders van Ivo Dreessen de bakkerij over van hun ouders. Stap binnen en ruik drie generaties liefde voor het bakkersvak. Achterin ligt de eigen bakkerij. Voorin de winkel brengen vers gebakken broden, authentieke Limburgse vlaaien en feestelijk banket je in verleiding.

Bakkerij Ivo Dreessen bakt met pure ingrediënten uit de streek. Zo zijn er broden en wafels van Kollenberger spelt. Spelt is een graansoort dat in Zuid-Limburg geïntroduceerd werd door de Romeinen.

Bakkerij Ivo Dreessen heeft op basis van de graanteelt van toen een bijzonder Romeins brood ontwikkeld: de Romeinse bol. De Romeinse bol is niet van spelt, maar van haver. De Romeinen waren gek op spelt, maar door de teelt af te wisselen met haver werd de opbrengst uiteindelijk hoger. De Romeinse bol is rond met een kruis erin gekerfd, precies zoals de Romeinen dat vroeger deden.

ontdekken

  • Maak kennis met de Romeinse bol
  • Neem een verse Limburgse vlaai mee
  • Ontdek Romeins Bocholtz
25
apr
2020
03
mei
2020

Romeins verleden in Valkenburg

Een reis door de tijd tijdens de Nationale Romeinenweek met speciale activiteiten voor jong en oud en een wandeling onder leiding van een gids!

Valkenburg aan de Geul
13
mrt
2020
18
apr
2020

Kunstwerk met Historie

Door kunstenaar John van den Berg i.s.m. diverse scholen in Landgraaf

Landgraaf
02
mei
2020
28
mei
2020

Overzicht-expositie VIA Linea Recta

Bewustwording Landgraafs Romeins verleden

Landgraaf
25
apr
2020
03
mei
2020

Romeinse Lunch

Maak kennis met de échte Romeinse keuken!

Valkenburg aan de Geul
25
apr
2020
03
mei
2020

Nationale Romeinenweek

Een week die volledig in het teken staat van de Romeinse geschiedenis in Nederland met dagelijks activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Nederland
25
apr
2020
03
mei
2020

Thermenmuseum: Het badhuis uitgelicht

Bezoek het oudste stenen gebouw van Nederland en betreed voor het eerst de opgraving!

Heerlen
02
mei
2020
02
mei
2020

Romeinse Kunradersteen ontdekken!

Tijdens de Nationale Romeinenweek

Voerendaal
onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Strijders graan spelt
Sinds enkele jaren zie je het weer overal: brood gemaakt van spelt. Spelt is een oeroud graan dat de Romeinen naar Zuid-Limburg brachten. Zij verbouwden het hier op de vruchtbare lössgronden van het Heuvelland. Over de Via Belgica werd het graan naar de Rijngrens vervoerd. Hier stond een groot leger van hongerige militairen gelegerd om de grens te beschermen. In Zuid-Limburg werd zoveel spelt verbouwd, dat dit gebied fungeerde als een heuse graanschuur voor de Romeinen.

contact

Ivo Dreessen
www.bakkerijdreessen.nl