149

Romeins brood eten

Bakkerij Ivo Dreessen

Het is een traditionele bakkerij, zoals je er een in 1968 zou binnenlopen. Toen namen de ouders van Ivo Dreessen de bakkerij over van hun ouders. Stap binnen en ruik drie generaties liefde voor het bakkersvak. Achterin ligt de eigen bakkerij. Voorin de winkel brengen vers gebakken broden, authentieke Limburgse vlaaien en feestelijk banket je in verleiding.

Bakkerij Ivo Dreessen bakt met pure ingrediënten uit de streek. Zo zijn er broden en wafels van Kollenberger spelt. Spelt is een graansoort dat in Zuid-Limburg geïntroduceerd werd door de Romeinen.

Bakkerij Ivo Dreessen heeft op basis van de graanteelt van toen een bijzonder Romeins brood ontwikkeld: de Romeinse bol. De Romeinse bol is niet van spelt, maar van haver. De Romeinen waren gek op spelt, maar door de teelt af te wisselen met haver werd de opbrengst uiteindelijk hoger. De Romeinse bol is rond met een kruis erin gekerfd, precies zoals de Romeinen dat vroeger deden.

ontdekken

  • Maak kennis met de Romeinse bol
  • Neem een verse Limburgse vlaai mee
  • Ontdek Romeins Bocholtz
01
jul
2022
01
jul
2023

Tentoonstelling: Expoditie Euregio met de Romeinen.

Thermen musem

Heerlen
01
jul
2022
01
jul
2023

Tentoonstelling: Beleef 400 jaar Romeins baden

Thermen museum

Heerlen
01
okt
2022
01
okt
2023

Van Neanderthaler tot Stedeling

Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd

Venlo
31
mrt
2023
31
mrt
2023

Symposium Villa Voerendaal

Resultaten van 45.000 vondsten worden bekend gemaakt

Limburgs Museum
01
apr
2023
01
apr
2023

Limburgse Archeologie Dag

Lezingenreeks

Limburgs Museum
onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Strijders graan spelt
Sinds enkele jaren zie je het weer overal: brood gemaakt van spelt. Spelt is een oeroud graan dat de Romeinen naar Zuid-Limburg brachten. Zij verbouwden het hier op de vruchtbare lössgronden van het Heuvelland. Over de Via Belgica werd het graan naar de Rijngrens vervoerd. Hier stond een groot leger van hongerige militairen gelegerd om de grens te beschermen. In Zuid-Limburg werd zoveel spelt verbouwd, dat dit gebied fungeerde als een heuse graanschuur voor de Romeinen.

contact

Ivo Dreessen
www.bakkerijdreessen.nl