149

Romeins brood eten

Bakkerij Ivo Dreessen

Het is een traditionele bakkerij, zoals je er een in 1968 zou binnenlopen. Toen namen de ouders van Ivo Dreessen de bakkerij over van hun ouders. Stap binnen en ruik drie generaties liefde voor het bakkersvak. Achterin ligt de eigen bakkerij. Voorin de winkel brengen vers gebakken broden, authentieke Limburgse vlaaien en feestelijk banket je in verleiding.

Bakkerij Ivo Dreessen bakt met pure ingrediënten uit de streek. Zo zijn er broden en wafels van Kollenberger spelt. Spelt is een graansoort dat in Zuid-Limburg geïntroduceerd werd door de Romeinen.

Bakkerij Ivo Dreessen heeft op basis van de graanteelt van toen een bijzonder Romeins brood ontwikkeld: de Romeinse bol. De Romeinse bol is niet van spelt, maar van haver. De Romeinen waren gek op spelt, maar door de teelt af te wisselen met haver werd de opbrengst uiteindelijk hoger. De Romeinse bol is rond met een kruis erin gekerfd, precies zoals de Romeinen dat vroeger deden.

ontdekken

  • Maak kennis met de Romeinse bol
  • Neem een verse Limburgse vlaai mee
  • Ontdek Romeins Bocholtz
12
sep
2021
12
dec
2021

Rare Romeinen die mensen?

Alleen voor nieuwsgierige en leergierige kinderen!

Natuurhistorisch Museum Maastricht
18
jun
2021
20
jun
2021

Bezoek de speren van ArcheoRoute Limburg

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Simpelveld, Voerendaal, Klimmen
18
jun
2021
20
jun
2021

Geocache wandeling door de Romeinse Vallei

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Bocholtz
19
jun
2021
20
jun
2021

Romeinse Fietsroute door Simpelveld en Voerendaal olv gids Marc Hermans

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Bocholtz en Voerendaal
18
jun
2021
20
jun
2021

Wandelen met ezels door de Romeinse vallei van Bocholtz

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Bocholtz
18
jun
2021
20
jun
2021

Bezoek de Romeinse Expositie in Bocholtz

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Bocholtz
18
jun
2021
20
jun
2021

Bekijk een videofilm over Middeleeuws Voerendaal

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

19
jun
2021
09
jan
2022

Villa Voerendaal (op locatie)

Van vondst tot verrassend verhaal

Heerlen
18
jun
2021
20
jun
2021

Het Thermenmuseum Heerlen: de Nachtwacht van de Nederlandse Archeologie

Nationale Archeologiedagen: duik in het oudste badhuis van Nederland

Heerlen
18
jun
2021
20
jun
2021

Podcast Romeinse villa’s Bocholtz & Voerendaal

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

18
jun
2021
18
jun
2021

Wandeling ‘Ontdek het Romeins verleden’

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Valkenburg a/d Geul
19
jun
2021
20
jun
2021

Ontmoet een specialist bij De Vondst of het Limburgs Museum

Tijdens de Nationale Archeologiedagen

Heerlen & Venlo
18
jun
2021
20
jun
2021

Romeinse familietocht: Lucius & Amaka en het verloren fresco van Coriovallum

Tijdens de Nationale Arceologiedagen

Heerlen
onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Strijders graan spelt
Sinds enkele jaren zie je het weer overal: brood gemaakt van spelt. Spelt is een oeroud graan dat de Romeinen naar Zuid-Limburg brachten. Zij verbouwden het hier op de vruchtbare lössgronden van het Heuvelland. Over de Via Belgica werd het graan naar de Rijngrens vervoerd. Hier stond een groot leger van hongerige militairen gelegerd om de grens te beschermen. In Zuid-Limburg werd zoveel spelt verbouwd, dat dit gebied fungeerde als een heuse graanschuur voor de Romeinen.

contact

Ivo Dreessen
www.bakkerijdreessen.nl