149

Romeins brood eten

Bakkerij Ivo Dreessen

Het is een traditionele bakkerij, zoals je er een in 1968 zou binnenlopen. Toen namen de ouders van Ivo Dreessen de bakkerij over van hun ouders. Stap binnen en ruik drie generaties liefde voor het bakkersvak. Achterin ligt de eigen bakkerij. Voorin de winkel brengen vers gebakken broden, authentieke Limburgse vlaaien en feestelijk banket je in verleiding.

Bakkerij Ivo Dreessen bakt met pure ingrediënten uit de streek. Zo zijn er broden en wafels van Kollenberger spelt. Spelt is een graansoort dat in Zuid-Limburg geïntroduceerd werd door de Romeinen.

Bakkerij Ivo Dreessen heeft op basis van de graanteelt van toen een bijzonder Romeins brood ontwikkeld: de Romeinse bol. De Romeinse bol is niet van spelt, maar van haver. De Romeinen waren gek op spelt, maar door de teelt af te wisselen met haver werd de opbrengst uiteindelijk hoger. De Romeinse bol is rond met een kruis erin gekerfd, precies zoals de Romeinen dat vroeger deden.

ontdekken

  • Maak kennis met de Romeinse bol
  • Neem een verse Limburgse vlaai mee
  • Ontdek Romeins Bocholtz
29
mei
2022
29
mei
2022

Marathon Via Belgica

Ren mee over de oude Romeinse weg dwars door de heuvels van Zuid-Limburg!

Zuid-Limburg
onderdeel van route onderdeel van route

leuk om te weten

Strijders graan spelt
Sinds enkele jaren zie je het weer overal: brood gemaakt van spelt. Spelt is een oeroud graan dat de Romeinen naar Zuid-Limburg brachten. Zij verbouwden het hier op de vruchtbare lössgronden van het Heuvelland. Over de Via Belgica werd het graan naar de Rijngrens vervoerd. Hier stond een groot leger van hongerige militairen gelegerd om de grens te beschermen. In Zuid-Limburg werd zoveel spelt verbouwd, dat dit gebied fungeerde als een heuse graanschuur voor de Romeinen.

contact

Ivo Dreessen
www.bakkerijdreessen.nl