Hedendaagse kunst attendeert met Romeins verleden

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Heuts

Een drie meter hoge aluminium vaas op een zuil attendeert vanaf september 2020 met het Romeinse verleden op Simpelveld en Bocholtz. De in Bocholtz opgegroeide kunstenares Tanja Ritterbex is begonnen met wat de gemeente Simpelveld omschrijft als een ‘totaalkunstwerk’ op en onder het viaduct in de N281.

Het oranje uitroepteken in de vorm van een Romeinse vaas wordt van grote afstand zichtbaar. De kunst verovert ook de lagere regionen: onder het viaduct krijgt het kunstwerk de vorm van 24 lijntekeningen. Op de betonnen pijlers van het viaduct tekent Tanja Ritterbex door haar ontworpen Romeinse symbolen. De inspiratie haalde ze dichtbij huis: ‘In het Thermenmuseum in Heerlen en door te kijken naar de sarcofaag van Simpelveld. Met de vormen van bijvoorbeeld scherfjes, en een stukje turquoise glas ben ik zelf gaan tekenen. Daar heb ik ook eigentijdse vormen uit Whatsapp en Twitter bij gebruikt.’

 

Ook de grote vaas refereert met zijn drie oren en kleur aan het verleden. Tanja Ritterbex: ‘Het viel mij op dat de vorm van vazen in de Romeinse tijd en nu nauwelijks is veranderd. En door de drie oren heeft de vaas vanuit elke kijkrichting steeds een voorkant. Met de keuze voor de kleur oranje symboliseer ik voor bezoekers dat ze in Nederland zijn maar de kleur verwijst ook naar de terracotta vazen van vroeger.’

De kunstenares betrok de leerlingen van de basisscholen in Simpelveld en Bocholtz bij project ‘D’r Ritterbecher’. ‘Met de leerlingen van de groepen 6 en 7 ben ik in workshops aan de slag gegaan. Ze hebben getekend, zelf hun variant van de vaas gemaakt in klei en we hebben het viaduct bezocht.’

Het project is georganiseerd door Jules Beckers en Toon Hezemans van Dobuyart. Wethouder Hub Hodinius van Simpelveld omarmde het idee in de hoop dat het nieuwe kunstwerk mensen nieuwsgierig maakt en verleidt tot een bezoek aan Simpelveld en Bocholtz.

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles