Romeinen terug in Bocholtz met Theatertour

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf

Na het succes van de eerste editie kon het niet uitblijven: de Romeinen keren terug in Bocholtz met het archeofestival Sempervivetum. Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni 2024 vormen tien toneellocaties in de Romeinse vallei van Bocholtz een theaterparcours.

De organisatie van de editie in 2024 is in handen van Marc Hermans en Marc Charlier, die ook tekenden voor het uitverkochte festival van 2022. Regisseur in 2024 is Mike Severens. Net als twee jaar geleden zijn de Romeinen en de ontdekkers van hun lokale geschiedenis levend en sprekend terug op de locaties van toen. Wel zijn ten opzichte van 2022 theaterscènes vervangen of aangepast. Een aantal scènes zijn van het parcours verplaatst naar de binnenplaats van Hoeve Overhuizen die als centrum fungeert voor het archeofestival. Extra trekpleister is de originele askist die in 2003 in Bocholtz werd ontdekt.

Tweetalig toneel

Passend bij de locatie is de meertaligheid van de teksten. We zitten hier immers in het taalgebied van het Ripuarisch en pal naast de grens met Duitsland. Een deel van de 70 acteurs spreekt tijdens de uitvoeringen het Rijnlands Ripuarisch. In het uiterste zuidoosten van Limburg wordt deze taal nog steeds gesproken, maar ook in Duitsland tot aan Keulen en in oost-België. De oorsprong van deze taal ligt bij de Franken die in West-Europa het roer overnamen van de Romeinen. Bezoekers kunnen bij het reserveren van een toegangskaart aangeven of zij een Nederlandse of Duitstalige begeleiding willen.

Praktische informatie

De bezoekers volgen het parcours in groepen met een verteller/begeleider. Het drie kilometer lange parcours wordt deels in een huifkar afgelegd, deels te voet afgelegd. De route is minder geschikt voor rolstoelen.

Vrijdag 14 juni: starttijden van 13.00-16.00 uur.
Zaterdag 15 en zondag 16 juni: starttijden van 11.00-16.00 uur.

www.sempervivetum.com voor meer informatie en toegangskaarten, alleen via de site.

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

toon alles