Ingang Romeinse versterking gevonden in Heerlen

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Gemeente Heerlen

In het centrum van Heerlen zijn resten van een Romeinse versterking gevonden. Het gaat om een trap gemetseld van natuursteen die de ingang vormt naar de versterking. De versterking ligt op het Tempsplein, naast het museum met de resten van de Romeinse thermen.

De ontdekking is gedaan tijdens werk aan de riolering. Al eerder zijn onder het plein restanten uit de Romeinse tijd gevonden zoals een pottenbakkers- oven en een gracht die onderdeel was van de versterking. De versterking lag naast het kruispunt van de Romeinse weg van Trier over Aken naar Xanten en de Via Belgica. Bij de opgraving zijn ook resten van bewoning aan het licht gekomen.

De versterking van Romeins Heerlen werd gebouwd in de derde eeuw. Invallen van Germaanse stammen waren destijds ook aanleiding voor de versterking van Maastricht en de bouw van wachttorens langs de grote heerbanen.

Lees ook

Romeinse bodemschatten gevonden tijdens Heel Heerlen Graaft

Via Belgica volgt route van Caesars snelweg

toon alles