Duik in de geschiedenis

Auteur: Gemeente Maastricht
Fotografie: Gemeente Maastricht

Komende zaterdag onderzoeken 5 duikers van Mergor in Mosam de resten van de Romeinse brug. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je ze zien in de buurt van het rondeel aan de Maasboulevard (in het verlengde van de Eksterstraat). Mergor in Mosam is een stichting voor amateur-onderwaterarcheologen en de duikactie wordt uitgevoerd onder regie van gemeente Maastricht.

Rijksmonument

Sinds september 2017 zijn de resten van de Romeinse brug op de bodem van de Maas een archeologisch Rijksmonument. Om de staat van het monument in de gaten te houden duiken ze ieder jaar minstens een keer. Ze kijken of er erosie aan het monument optreedt en of de situatie verandert.

De Romeinse brug van Maastricht is de wieg van de stad: zonder brug was Maastricht nooit gesticht in de Romeinse tijd. De legereenheden die onderweg waren van Galliƫ naar de rijksgrens aan de Rijn stuitten hier op de Maas als obstakel. De Maas was in die tijd breder, minder diep en had grindeilandjes. In de zomer kon je waarschijnlijk redelijk makkelijk door het water oversteken. In de winter was het vaak een kolkende massa water. Sowieso was het voor Romeinse soldaten met een bepakking van circa 30 kilo geen pretje om door water te moeten waden. De brug was dan ook van groot strategisch belang en is waarschijnlijk enkele decennia na het begin van onze jaartelling door de Romeinen aangelegd.

Rapport

De resultaten van de duikactie komen in een rapport en vormen de basis voor eventuele nieuwe beleidsmaatregelen voor het behoud van de brugresten. Die maatregelen stelt de gemeente op in samenspraak met Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Lees ook

Zij schreef voor het Lux-festival de levensverhalen van Lucius & Co

De Romeinen gaan terug naar school

toon alles