Wil van der Laan brengt Romeinse keizers naar de Via Belgica

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Via Belgica

Beeldhouwer Wil van der Laan werkt aan een serie portretkoppen van vijf befaamde Romeinse keizers en een ruiterbeeld van Julius Cesar. De beelden worden in brons gegoten bij Art en Craft in Vroenhoven en voorjaar 2021 gepresenteerd. De kunstenaar hoopt op een reis van zijn kunstwerken naar alle Zuid-Limburgse gemeenten aan de Via Belgica.

De portretten verbeelden Van der Laan’s persoonlijke indruk van de keizers. ‘Ik had geen zin om kopieën te maken van bestaande beelden. Ik laat me uiteraard leiden door beelden van vroeger maar ook door wat ik lees over een keizer. Het is lastig maar tegelijk ook heel uitdagend om van alle informatie mijn eigen beeld te maken.’

Bronzi dei Dorati

De portretserie heeft een dubbele oorsprong: ‘Ik ga vaak naar museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Daar staan de portretten die Arthur Spronken heeft gemaakt van de vorige koninklijke familie. Ik heb nog nooit zoiets moois gezien. Het beeld van prins Claus bijvoorbeeld. Het beeld heeft gelijkenis maar je ziet ook in het beeld dat die man het moeilijk had. Een andere inspiratie bood Pergola (in de Marche, Italië). Daar zag ik vergulde bronzen beelden van ruiters uit de Romeinse tijd (Bronzi dei Dorati). Heerlijk, zo monumentaal.

 

Romeinse legionair

Naast de tentoonstellingen vormde een particuliere opdracht de tweede aanzet voor Wil van der Laan. Hij werd gevraagd manshoge beelden in brons te maken van een Romeinse legionair. ‘Ik ben mij toen gaan verdiepen in de Romeinse cultuur en las de verhalen over de keizers. Al die indrukken bleven door mijn hoofd spoken en ik zocht een concept waarin ik dat alles kwijt kon. Dat concept vond ik in het idee voor deze serie portretkoppen.’

 

‘Kijk en huiver’

De Romeinse serie omvat straks portretten van Augustus, Nero, Trajanus, Hadrianus, Marcus Aurelius en natuurlijk Julius Caesar ‘omdat het met hem allemaal begint.’ De term ‘keizer’ is afgeleid van Caesar.

De beeldhouwwerken van Wil van der Laan, ook bekend door zijn drie meter hoge Engel van Maastricht, worden vergezeld door teksten van Neerlandicus Jan Coumans. Hij componeert met woorden zijn visie op de keizers. Over keizer en filosoof Marcus Aurelius schrijft hij bijvoorbeeld: ‘Wijzer keizer was er niet. Was hij maar wijzer geweest.’ En de tekst over Nero, meer dan honderd jaar eerder keizer dan Marcus Aurelius, opent met een zin van slechts drie woorden: ‘Kijk en huiver’.

 

Op de Thermen

Wil van der Laan werkt in dit project samen met gieterij Art en Craft in Vroenhoven. ‘Wij delen de kosten, ook om te vieren dat wij al dertig jaar samenwerken.’ Hij denkt de complete serie in maart 2021 te kunnen presenteren tijdens pop-up tentoonstellingen in alle gemeenten langs de Via Belgica in Zuid-Limburg. Voor Maastricht heeft hij al een concreet idee: zijn beelden staan straks op de resten van de Romeinse Thermen op het gelijknamige plein tussen Stokstraat, Havenstraat en Plankstraat. Inderdaad, midden in het Romeinse hart van Traiectum ad Mosam.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles