De Ritterbecher, je kunt hem niet missen

Auteur: Gemeente Simpelveld
Fotografie: Gemeente Simpelveld

Op de plek waar de N281 kruist met de Bocholtzerweg in Simpelveld is vandaag een landmark geplaatst in de vorm van een enorme Romeinse Vaas. Deze Ritterbecher is de afronding van een kunstwerk van Tanja Ritterbex, de Lady Gaga van de hedendaagse kunst. Van het saaie, betonnen viaduct heeft Tanja, die is opgegroeid in Bocholtz, een vrolijke plek van betekenis gemaakt die de voorbijganger nieuwsgierig moet maken naar het bijzondere Romeinse verleden van deze streek. Tanja: “Voor de vaas heeft een Romeinse amfora model gestaan maar ook mijn fantasie. Ik vind het mooi dat de vaas drie oren heeft. Daardoor heeft hij geen voor- of achterkant. Automobilisten kunnen van waar dan ook deze landmark zien, of ze nu uit Duitsland, België of Nederland komen.”

Wethouder Hub Hodinius: “Tanja Ritterbex woont en werkt in Berlijn. Ze heeft haar sporen verdiend en timmert internationaal aan de weg. Het is heel speciaal dat deze gedreven en gepassioneerde kunstenaar met De Ritterbecher iets terug heeft gegeven aan de streek waar ze vandaan komt.”

Het kunstwerk van Tanja Ritterbex maakt onderdeel uit van IBA-project Romeins villalandschap, waarin gemeente Simpelveld samenwerkt met IBA Parkstad. Een van de doelstellingen van IBA Parkstad is om de kwaliteiten van het lange en vruchtbare verleden van de regio beter zichtbaar te maken als oriëntatiepunten in de regio. Volgens Mathea Severeijns, directeur IBA Parkstad, sluiten De Ritterbecher en de beschilderingen van de brugpijlers hier perfect op aan. “Bovendien maakt het project op Zuid-Limburgs niveau verbinding met andere projecten uit het Romeinse verleden waar IBA bij is betrokken, waaronder het Romeins Kwartier in het centrum van Heerlen en de Via Belgica”, aldus Severeijns.

Wethouder Hodinius hoopt dat passanten nieuwsgierig worden door de vrolijke Ritterbecher en zich afvragen wat deze landmark markeert. “Gemeente Simpelveld heeft veel te bieden: een Romeinse vallei en een pittoreske dorpskern in Bocholtz, een nostalgisch station met een rijdende stoomtrein, een ontzagwekkend museum in een oud klooster, een bijzonder hellingbos met knoestige woudreuzen en het mooiste uitzicht van Zuid-Limburg boven op de Huls. Kortom, de moeite waard om de afslag Simpelveld niet achteloos voorbij te rijden.”

Op de foto van links naar rechts: Toon Hezemans (initiatiefnemer), wethouder Hub Hodinius, Tanja Ritterbex, Mathea Severeijns (directeur IBA Parkstad) en Jules Beckers (initiatiefnemer).

Lees ook

Villa Ravensbosch, nog steeds een Romeins raadsel

Romeinen terug in Bocholtz met Theatertour

toon alles