“Boete is ‘t sjunner dan binne”

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Laurent Stevens

‘Boete is ‘t sjunner dan binne’ (Buiten is het mooier dan binnen). De woorden komen uit het hart van Raymond Leclercq als hij antwoord geeft op de vraag wat hem aantrekt in wandelen. Zijn jeugdvriend Jos Wassen, ze kennen elkaar al zo’n 60 jaar sinds het Bernardinuscollege, is het volmondig met Raymond eens: ‘Ik geniet van het contact met de natuur.’ Jos heeft ook een prachtig etiket voor de gezamenlijke wandeltochten: ‘Ausgleichssport’ (compensatiesport).

Jos, eertijds fanatiek jogger en Raymond de voormalige fietser wandelen nu samen de lange afstandsroute van de Via Belgica tussen Riemst en Rimburg. Een aantal etappes hebben ze al op hun conto staan. Steeds zijn ze op zoek naar zichtbare Romeinse sporen maar die zijn zeldzaam. Ze compenseren dat door veel te lezen over de Romeinse periode in Zuid-Limburg. Boeken van Tom Buijtendorp en het ‘oranje boekje’ van de Via Belgica bieden houvast, inspiratie en richting.

Hart voor geschiedenis
Naast een getraind wandelhart of fietshart hebben de vrienden ook een hart voor de geschiedenis. Jos: ‘Dat komt door onze geschiedenisleraar op het Bernardinus, de heer Boonekamp. Die heeft mijn interesse getriggerd’. Waarmee de leraar van het Heerlense college een dijk van een compliment krijgt van Jos.

In Stein trok de lokale geschiedenis de aandacht van de jonge Raymond met de vondst van een Romeinse villa rustica. Maar ook de amateur-archeologen Beckers en pater Munsters van het Archeologisch Reservaat in Stein maakten hem enthousiast voor de geschiedenis. ‘We hebben een brede interesse in waar wij vandaan komen en hoe de dingen om ons heen zijn ontstaan,’ legt Jos uit.

 

De volgende etappes van de lange afstandswandeling wachten op de vrijdagmiddagen van Jos en Raymond. En misschien blijft het niet bij wandelen alleen. Jos: ‘We willen op de rustpunten gaan tekenen. Raymond aquarelleert en ik maak pentekeningen. Dat bedachten we toen we in Meerssen bij de basiliek stonden. Zo mooi!’

"We willen op de rustpunten gaan tekenen. Dat bedachten we toen we in Meerssen bij de basiliek stonden. Zo mooi!"

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles