“We kijken nu met andere ogen naar deze mooie omgeving”

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Laurent Stevens

Mieke en Hub Aussems zijn Wandelaars met een hoofdletter. Hun kilometers liggen overal: Alpen, Eifel, Ardennen, Zuid-Limburg. Gevuld met bijvoorbeeld Pieterpad, heel lang de jaarlijkse Margraten-tocht en de GR5 tot Diekirch. Nu komt daar de lange afstandswandeling van de Via Belgica bij.

Ze hebben letterlijk en figuurlijk al heel wat kilometers op de teller. Dat kan om dat ze al jong kennis maakten met dat aantrekkelijke fenomeen dat wandelen heet. Mieke: ‘Als jong meisje liep ik in scouting-uniform de Margraten-tocht die elk jaar wordt gehouden om de soldaten op de Amerikaanse erebegraafplaats daar te herdenken’. En zo waar, Hub was er ook al kenden ze elkaar toch nog niet: ‘Ik was misdienaar en we liepen de tocht als groep’.

Oostenrijkse Alpen
Als ze later verkering krijgen en trouwen worden de Oostenrijkse Alpen hun wandelgebied. Hub: ‘Daar is voor ons het wandelen echt begonnen.’ Hoewel Mieke uit een echte fietsfamilie stamt (haar zus fietste letterlijk de wereld rond in een tijdperk dat dit nog een unicum was) wandelt ze van harte. Beiden zijn actief bij de wandelvereniging in hun toenmalige woonplaats Vilt bij Valkenburg.

Wandelen om het plezier
Ze wandelen dus graag en voor het plezier, het genieten van de omgeving waar ze te gast zijn. ‘Echte prestatietochten zijn aan ons niet besteed. Het gaat ons om het landschap, daar genieten we van’, zegt Hub. Al houdt Mieke wel een nauwgezet dagboek bij van al hun wandelingen inclusief de gelopen afstanden.

Ze hebben samen veel gezien en zijn het roerend eens: Zuid-Limburg biedt de mooiste wandelbeleving: ‘Het landschap is toegankelijker en vriendelijker voor een wandelaar dan de Ardennen. De Eifel is leeg, hier kom je elke paar kilometer wel een terras tegen. We kijken nu met andere ogen naar deze mooie omgeving.’

Het landschap is toegankelijker en vriendelijker voor een wandelaar dan de Ardennen.
— -

Villa ten Hove
De liefde voor wandelen in de eigen omgeving krijgt nu een nieuwe impuls met de lange afstandswandeling van de Via Belgica. Hub: ’We hebben graag een doel als we gaan wandelen, de afstanden van de etappes zijn voor ons mooi en dankzij de toelichting en het oranje boekje kijken we ook anders naar het landschap. Het is mooi te weten dat hier de Romeinen zonder last van landsgrenzen rondliepen. Knap ook wat ze 2000 jaar geleden technisch voor elkaar kregen met bijvoorbeeld de hete lucht-verwarming die we in het Thermenmuseum in Heerlen zagen. En in  Voerendaal stonden we bij het veld waar de villa rustica Ten Hove onder de grond ligt. Die had ik graag echt willen zien, jammer dat er nu koren op groeit.’

Lees ook

Een wens voor meer internationale samenwerking

Linea Recta droomt groot en graag samen met nieuwe kartrekkers

toon alles