Uniek nieuw stukje Via Belgica geopend in Houthem

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf

De beroemde Via Belgica heeft in Zuid-Limburg eindelijk voor de moderne mens een gezicht gekregen dankzij een nieuw geel wegdek van tien meter lang en acht meter breed. Tegenover Chateau Sint Gerlach in Valkenburg-Houthem is deze replica van de weg nu te bezichtigen, compleet met karrensporen en een manshoge Romeinse mijlpaal.

Het nieuwste Via Belgica-stuk ligt enkele honderden meters verwijderd van de locaties langs de straat Sint Gerlach en de Putweg waar de oude Via Belgica is aangetoond. Sinds 2017 heeft de Heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach gewerkt om de Romeinse weg zichtbaar te maken.

Voorzitter Jos Lodewick van de heemkundevereniging, voormalig gedeputeerde Burlet, archeologe Karen Jeneson, Camille Oostwegel sr. en meerdere sponsors maakten het mogelijk.

Frater Leo Disch van de abdij Sint Benedictusberg in Mamelis kapte de teksten in de zuil van Franse kalksteen. Christian Kicken leverde de teksten zodat het geheel historisch verantwoord is.

 

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles