Bocholtz toont de Romeinen en de ontdekking van hun geschiedenis

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf

Het wordt een bijzonder schouwspel eind augustus in Bocholtz: De Romeinen en de ontdekkers van hun lokale geschiedenis zijn levend en sprekend terug, exact op de locaties van toen.

Het archeofestival ‘Sempervivetum’ van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus 2022 maakt het mogelijk dankzij de inzet van 25 acteurs en actrices. Zij spelen in en bij Vlengendaal op verschillende locaties negen verschillende scenes. In pakweg 8 tot negen minuten wordt op een onderhoudende manier een van de vele verhalen verbeeld die de Romeinse geschiedenis van Bocholtz rijk is. De bezoekers lopen van scène naar scène, begeleid door een verteller die de mini- toneelstukjes toelicht.

De repetities zijn begin juli gestart onder leiding van regisseur Roger Lataster. De meeste acteurs en actrices zijn geworven bij toneelverenigingen in de regio. Zij brengen ruime ervaring mee maar een aantal ‘Romeinen’ debuteert eind augustus op het toneel. Opmerkelijk detail is de meertaligheid van de teksten. Een deel van de acteurs spreekt tijdens de uitvoeringen ‘Ripuarisch’, het Rijnlands dat in het uiterste zuidoosten van Limburg nog steeds maar ook in Duitsland tot aan Keulen en in oost-België wordt gesproken. De oorsprong van deze taal ligt bij de Franken die in West-Europa het roer overnamen van de Romeinen. Die keuze voor het Ripuarisch is daarmee historisch verantwoord. En dat geldt voor het hele festival. Roger Lataster: ‘Als regisseur ben ik gebonden aan de geschiedkundige waarheid. Dus zoek ik samen met de acteurs naar een balans tussen amuseren en informeren.’

Klik hier voor meer informatie en toegangskaarten.

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles