Tongeren krijgt er een stukje dodecaëder bij

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Kris Vandevorst

Tongeren krijgt er een stukje dodecaëder bij

 

Het Gallo-Romeins museum in Tongeren zal de collectie  binnenkort uitbreiden met een fragment van een geheimzinnig Romeins voorwerp. Het gaat om een stukje van slechts twee centimeter groot. Een stukje van een dodecaëder.

Hobby-archeoloog Patrick Schuermans uit Alken vond in 2021 het bronzen fragment met een metaaldetector in Kortessem tussen Hasselt en Tongeren. Hij meldde zijn vondst bij het Belgische agentschap Onroerend Erfgoed dat het stukje dodecaëder onderzocht.

Ten noorden van de Alpen zijn er in totaal zo’n 120 dodecaëders gevonden. Twee in België, twee in Nederland. Een van de volledige, Belgische exemplaren is te zien in het Gallo-Romeins museum en krijgt nu dus gezelschap van een fragment.
In Nederland is in Elst een gave dodecaëder gevonden. Tussen Maastricht en Rothem zijn dicht bij de Via Belgica ook fragmenten ontdekt.

Ondanks uitgebreid onderzoek is nog steeds niet aangetoond waar de twaalfzijdige dodecaëders voor werden gebruikt. De dodecaëders zijn tussen de 4,5 en 8,5 centimeter groot en gegoten in brons. Bijzonder zijn ook de pootjes met een mini-bolletje op elke hoek.

Lees ook

Heerlenaren maken expositie over Heel Heerlen Graaft

Via Belgica wil meer beleving bieden

toon alles