Joyce Kékkö-Van Rennes, Vriend van Via Belgica

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Philip Driessen

Wie er, behalve Marcus Agrippa, destijds aan de Via Belgica hebben gewerkt, zullen we nooit precies weten. We weten wel wie het Romeins verleden nu op de kaart zetten: de Vrienden van Via Belgica. Ondernemers, vrijwilligers, instellingen én overheden. Door de handen ineen te slaan, maken ze van de Via Belgica een echte verbindingsweg. We stellen graag een aantal Vrienden aan je voor. Dit keer: Joyce Kékkö-Van Rennes.

Rond het wijnkasteel van de familie Van Rennes is het Romeins verleden nooit ver weg. Op korte afstand ligt de heirbaan van Tongeren naar Maastricht. En in een bos achter het domein is een Romeinse grafheuvel te zien. Joyce voelt zich nauw verbonden met de Romeinse erfenis: “De Romeinen waren op onze locatie actief, dat is al op veel manieren ontdekt. Ze woonden hier bij de bronnen van de Demer en legden hun wijngaarden aan op de hellingen met mergel en leem. Ze wisten heel goed wat ze deden. Dankzij hen heb ik hier mijn beroep als wijnmaker en mijn woonplaats.”

"De Romeinen wisten heel goed wat ze deden."
— Joyce Kékkö-Van Rennes

Napoleon
De wijnbouw in Belgisch en Nederlands Limburg overleefde de Romeinen. Daar kwam rond 1800 een eind aan: Napoleon verbood de wijnbouw buiten Frankrijk. Daarbij kreeg hij onverwachte hulp van een vulkaanuitbarsting in Indonesië. Die veroorzaakte een kleine ijstijd: de nekslag voor de Limburgse wijnbouw.

Inmiddels hangt de vlag er rooskleuriger bij. Het Wijnkasteel startte in 1990 met 22 hectare en kreeg veel Limburgse navolgers. De 31ste oogst was begin november binnen, ‘de op een na vroegste oogst in ons bestaan’, weet Joyce. “We moeten ons voortdurend aanpassen aan wat de natuur ons geeft. Dat is altijd weer een uitdaging.” Dat lukt in Genoels-Elderen goed, gezien de prijzen die haar wijnen ten deel vallen. Maar al in de Romeinse tijd was er lof voor ‘de goede wijn bij Tongeren’.

Lees ook

Zij schreef voor het Lux-festival de levensverhalen van Lucius & Co

De Romeinen gaan terug naar school

toon alles