Uniek project gestart: Heerlen graaft kijkvensters in de geschiedenis

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf, Anja Neskens en Annemiek Mommers

Heerlen heeft zondag 18 juni het startsein gegeven voor een bijzonder archeologisch onderzoek:  voor het eerst in Nederland gaan bewoners en archeologen samen in het centrum ‘kijkvensters’ graven op zoek naar resten uit het Romeins verleden.

Er zijn 25 graafplekken voorzien in het Romeins kwartier waarbij straks 150 vrijwilligers klaar staan om de opgegraven grond te zeven en vondsten te reinigen. De werving van de vrijwilligers loopt voorspoedig, er worden nog eigenaren van een tuin gezocht die een kijkvenster van 1 bij 1 meter willen graven. De putten worden circa 1 meter diep, het niveau waar Romeinse resten worden verwacht.

Eerste graafwerk

De officiële start van het project ‘Heel Heerlen graaft’ kreeg onder meer vorm door het graafwerk van voorvechters en initiatiefnemers. Jeanet Bruil van financier NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en wethouder Jordy Clemens gingen aan de slag op het plein voor het gemeentehuis.

In de ir. Dingertuin bij het APG-kantoor waren ABP-directeur Ollivier Trouw en Saskia Stevens van de Universiteit Utrecht de gravers. Saskia Stevens is betrokken bij het project ‘Constructing the Limes’. Het graafwerk in Heerlen moet helpen een beeld te krijgen van bijvoorbeeld de handel tussen de forten aan de Romeinse grens en de plaatsen in het achterland zoals Coriovallum (Heerlen). Daarnaast is de hoop dat er meer zicht ontstaat op aard en omvang van de Romeinse vestiging Coriovallum.

DNA-onderzoek

De twee putten waarmee 18 juni een start is gemaakt, worden voltooid door professionele archeologen. Professionals zullen ook de resultaten van de opgravingen beoordelen. Opmerkelijk is dat er ook zal worden geprobeerd om DNA te halen uit bot- en plantenresten. Die kunnen bijvoorbeeld inzicht geven in het voedsel van de bewoners in de Romeinse tijd en hun ziektes.

Een dag vol activiteiten

De start van Heel Heerlen Graaft werd omlijst met tal van activiteiten zoals de nieuwe expositie ‘De ontdekking van Coriovallum’ in De Vondst en workshops voor de jeugd in het Thermenmuseum en in de Romeinse pluktuin.

Grote graafwerk in september

Zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de grote graafdagen van Heel Heerlen Graaft. Het project is een samenwerking van de gemeente Heerlen, Constructing the Limes, NWO, het Thermenmuseum, Restaura en De Vondst, LGOG en talloze vrijwilligers.

 

Schrijf je in of zoek naar meer informatie op www.heerlen.nl/heelheerlengraaft.

Lees ook

Zij schreef voor het Lux-festival de levensverhalen van Lucius & Co

De Romeinen gaan terug naar school

toon alles