Nog beter wegwijs in de historie van de regio

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf

Archeo Route Limburg en het Via Belgica project gaan samenwerken. Informatie over de regionale geschiedenis wordt daardoor beter te vinden. Joep Steinhage en Anja Neskens verheugen zich in ieder geval op de samenwerking: “Onze samenwerking leidt tot een breder en meer geïntegreerd aanbod voor toeristen en inwoners van de regio”.

 

Vanaf september 2023 tonen de apps van de twee organisaties een deel van elkaars informatie. Ook wordt op de websites informatie uitgewisseld met verwijzingen naar www.viabelgica.nl en www.archeoroutelimburg.nl.

Archeo Route Limburg is een samenwerkingsverband van de provincie Limburg, Limburg Marketing en deelnemende gemeenten. De provincie Limburg is initiatiefnemer van de Archeo Route en subsidieert tot nu toe 50% van de kosten. Deelnemende gemeentes betalen de andere 50%. Iedere vindplaats wordt gemarkeerd met een speer van Cortenstaal. Op locatie beleven bezoekers via een app met Augmented Reality en 3D het verhaal achter de vondst. De app, die inmiddels al ruim 11.000 keer is gedownload, biedt naast informatie over de individuele vindplaatsen, ook diverse wandel- en fietsroutes die de vindplaatsen verbinden.

Een mooi begin
Joep Steinhage van Marketing Limburg: “We versterken elkaar en hebben hetzelfde doel: meer belangstelling voor het verleden van de regio creëren door het zichtbaar te maken. Deze afspraken zijn een mooi begin van onze samenwerking”. Een uitspraak waar Anja Neskens, projectmanager van Via Belgica, zich helemaal in kan vinden: “Dit is een unieke kans. Je kunt de verhalen van de Archeo Route ontdekken in de Via Belgica app en omgekeerd. In de via Belgica app krijg je nu toegang tot alle Romeinse verhalen uit Zuid-Limburg. En we stimuleren de wandelaars en fietsers om ook de Archeo Route te ontdekken. Onze samenwerking leidt tot een breder en meer geïntegreerd aanbod voor toeristen en inwoners van de regio”.

Speerpunten van de Archeoroute
Eind 2023 staan in heel Limburg 92 speren tussen Milsbeek (prehistorische Pottenbakkers) en Eijsden (Fort Navagne).

Bij de Via Belgica staan naast de informatiepunten (met de bekende zitbank) de volgende speerpunten:

Kerkrade: Via Traiana, De Locht en Villa Holzkuil
Voerendaal: Villa Ten Hove
Simpelveld: De dame van Simpelveld

Lees ook

Het aquaduct van Tongeren was voor Romeins leger een gigaklus

Succes Heel Heerlen Graaft zorgt voor vervolg

toon alles