Heerlense reus Lucius wil groeien

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Stichting Collegium Stadsreus Lucius en De wereld door onze ogen

Hij is 5,30 meter groot en wil groeien. Het is zijn ambitie om als stadsreus Lucius hèt icoon van (Romeins) Heerlen te worden. En in 2025 wil hij dat hebben bereikt want dan viert Heerlen dat het 800 jaar geleden de status van landsfort kreeg.

Zie daar de mijlpaal waar de mensen achter stadsreus Lucius Metcius Ferenius op mikken. De stadsreus is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontworpen en gebouwd door wijlen Hubert Bour. De kunstenaar werd geïnspireerd door optochten met stadsreuzen en combineerde dat fenomeen met het verhaal van pottenbakker Lucius uit Coriovallum, de Romeinse naam voor Heerlen.

Aan de Putgraaf zijn in 1971 pottenbakkersovens ontdekt. Een van die ovens bleek tijdens het stoken ontploft en in de resten lagen een kruik en scherven van kruiken. Daar heeft pottenbakker Lucius Ferenius voor het bakken drie zinnen in gekrast. In de vertaling: ’Lucius heeft deze kruik voor Amaka gemaakt’, ‘Lucius wijdt deze kruik aan de goede god van Ferenio zijn thuisland’, ‘Lucius, genaamd Metcius, maakte deze kruik in zijn bedrijf’. Heerlen eerde Lucius al door het gebouwencomplex op de vindplaats naar hem te noemen.

Interessante geschiedenis
Bijna 2.000 jaar later leeft Lucius ook voort als een stadsreus op een onderstel met wielen dat aan de basis 4 bij 4 meter meet en ruim 5 meter hoog is. De stichting Collegium Stadsreus Lucius Heerlen heeft na het overlijden van Hubert Bour de zorg voor de reus op zich genomen. Dankzij de hulp van het Thermenmuseum kan het publiek Lucius een aantal keren per jaar zien. Dan gaat hij mee in optochten van stadsreuzen of imponeert tijdens evenementen. Het meest recente optreden van Lucius was tijdens de Via Belgica marathon in mei 2023. Het doel is steeds: promotie van Heerlen en belangstelling scheppen voor de rijke geschiedenis van de stad.

Nieuwe kleding
Het bestuur van de stichting blaakt van ambitie. Er zijn volop plannen en een aantal is al aangepakt. Zo is de reus in nieuwe kleding gestoken. ’Dat was nodig. In overleg met de deskundigen van het Thermenmuseum hebben we uitgezocht welke nieuwe kleding historisch verantwoord is. Dat is grover geweven stof geworden en ook hebben we de kleuren aangepast’, legt voorzitter John Bour uit. Ook de kleding van de 25 begeleiders van Lucius is vernieuwd.

Lucius? Ja, die ken ik
Het is onderdeel van de ambitie om Lucius een bekendheid te geven die past bij zijn formaat: ‘Wij willen meer aandacht voor Lucius, meer naar buiten treden en hem meer tot leven brengen zodat de mensen in Heerlen zeggen: ‘Lucius? Ja, die ken ik’. Uiteindelijk willen wij bereiken dat Lucius hèt icoon van Heerlen wordt.’

Amaka, de stadsreuzin
Onderdeel van de plannen is om Lucius te herenigen met zijn Amaka in de vorm van een stadsreuzin naast Lucius. Daar is geld voor nodig. Daarom wil het stichtingsbestuur naast de financiële steun van het Thermenmuseum een Vriendenkring oprichten die helpt met een bijdrage in de kosten van de plannen.

Voordat het zover is, en het bestuur hoopt op 2025 bij de viering van Heerlen 850 jaar Landsfort, zal Lucius nog zonder echtgenote moeten optreden. Zaterdag 30 september 2023 gebeurt dat in Lanaken en 2 juni 2024 is Lucius in Maastricht tijdens de vijfjaarlijkse optocht van zo’n 60 reuzen.

Meer: www.stadsreuslucius.nl

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles