Heerlenaren maken expositie over Heel Heerlen Graaft

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Anja Neskens

Van Heerlense/Heerlenaar via amateur-archeoloog naar expositie-samensteller. Dankzij hun deelname aan ‘Heel Heerlen Graaft‘ maken Claudia de Rooij, Lisette Geurts, Will Schölgens en Jos Franssen pijlsnel ‘carrière’ in de lokale geschiedenis.

Donderdag 14 december om 19 uur opent de door hun ontworpen expositie over het archeologisch project Heel Heerlen graaft in De Vondst aan het Raadhuisplein in Heerlen. Het viertal was 9 en 10 september lid van het team van 150 vrijwilligers dat in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen op zoek ging naar het verleden van Romeins Heerlen. Al dat graafwerk werd daarna door vrijwilligers gewassen en gesorteerd. Inmiddels bestuderen professionele archeologen bestuderen de 8.551 vondsten uit de verschillende tijdperken. Met als hamvragen: wat is het, hoe oud is het, wie hebben het voor welk doel gebruikt?

Expositie met dubbelslag

Dat speurwerk is in volle gang en dat betekent dat de HHG-expositie in De Vondst maar een beperkt aantal vondsten kan tonen. De expo-makers kozen daarom voor een dubbelslag: ze tonen als eerbetoon de amateurarcheologen aan het werk met foto’s en video. En ze tonen een aantal vondsten uit de lange geschiedenis van Heerlen waar wel meer van bekend is. Omdat de vondsten vooral kleine fragmenten betreffen, is in het provinciaal archeologisch depot steeds een gaaf exemplaar als voorbeeld gevonden. Zo ziet de bezoeker waar het fragment voor staat. Leuk detail is dat de expositie de bezoekers aan de hand van vondsten uitdaagt verder te gaan met het onderzoek naar de oorsprong.

Veel vrijheid

De vier expositie-bouwers kijken met veel plezier terug op de klus. Will Schölgens: ‘We hadden van tevoren niet verwacht dat onze inbreng zo groot zou worden. We hebben het hele proces doorlopen, van opgraving naar workshops, naar eerste plannen bedenken, taakverdeling, opzet en de keuze van wat we willen en kunnen we laten zien. Onder begeleiding maar met veel vrijheid. Voor ons was het een bijzondere ervaring om het hele proces van het samenstellen van een expositie met onze eigen inbreng mee te maken.’

Na de officiële opening op 14 december is de expositie van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10 en 17 uur (zondag 12-17 uur) gratis te bezoeken.

We hadden van tevoren niet verwacht dat onze inbreng zo groot zou worden.
— Will Schölgens

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles