Lux opent schatkist van Meerssens rijke verleden

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Harry Lindelauf en Ingrid Buchem

Gedeputeerde Mi­chael Theuns had er bij de opening alle vertrouwen in: ‘Het belooft een schitterende avond te worden door de mix van kunst, geschiedenis en technologie.’ Hij kreeg vrijdag 22 december in Meerssen gelijk. Dat gold ook voor wethouder Louk Bongarts die trots verwees naar ‘onze rijke geschiedenis met een schatkist vol verhalen’. En burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz leek een bijzondere connectie te hebben met Pluvius: De eerste editie van het lichtfestival Lux hield het na een lange dag vol regen onverwacht droog.

De Lux lichtwandeling projecteert video’s van acht personages uit de Romeinse tijd. Verbindende factor is de Via Belgica want alle personen wonen tussen Tongeren en Simpelveld langs de weg die een belangrijke oost-west route was voor de Romeinen.

Meerssen had de Lux-primeur en pakte meteen uit met de imposante Basiliek van het Heilig Sacrament als decor voor de eerste projectie met godin Minerva. Het is een eerbetoon aan de godin van de wijsheid van wie in Bunde een stenen beeldje is gevonden.

Op andere locaties in Meerssen komen tijdens de lichtwandeling nog zeven personages tot leven. Dat gebeurt met de hulp van artificial intelligence (kunstmatige intelligentie), voor elk persoon is een beeld ontworpen. Vervolgens brengt een computeranimatie het beeld sprekend tot leven en wordt het metershoog op gevels geprojecteerd.

Publius spreekt dialect

Naast de godin Minerva vertelt een kleurrijk ensemble aan mensen het verhaal over het lokale leven in de `Romeinse tijd. Publius Attius Servatus is trots op zijn handel in wijnen die hij via de haven in Maastricht aanvoert voor de rijke Romeinen in hun luxe boerderijen langs de Via Belgica. Opmerkelijk: Publius spreekt dialect, de overige personages spreken Nederlands of Vlaams.

Andere personages zijn onder meer gemeenteraadslid Titus Tertinus van Xanten met een villa in het Ravensbosch, de verliefde pottenbakker Lucius uit Heerlen en de Bataafse ruiter Julius Genialis die als gepensioneerd legionair in de omgeving van Simpelveld woont.

Voor het geval de verhalen uit het verleden de jeugd niet voldoende boeien, is er een extraatje: de kinderen kunnen puzzelend meelopen. Want in elke presentatie is een Romeins voorwerp opgenomen. Wie goed oplet, kan de voorwerpen daarna zelf tekenen en er een attentie mee verdienen.

De Lux lichtwandeling bezoekt ook Heerlen, Maastricht, Voerendaal, Simpelveld en Valkenburg aan de Geul waarvoor alle beschikbare plaatsen zijn volgeboekt. Het betekent dat het lichtfestival LUX zo’n 3.000 bezoekers trekt. www.viabelgica.nl/via/lux/.

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles