Italiaanse onderscheiding voor Karen Jeneson

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Anja Neskens

Conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum in Heerlen is benoemd tot ‘Ridder van de Orde van de Ster van Italië’. De onderscheiding werd haar 19 januari uitgereikt door de ambassadeur van Italië Giorgio Novello voor haar verdiensten in het onderzoek en behoud van het Romeinse badhuis in Heerlen.

Het badhuis staat als Romeins erfgoed symbool voor de eeuwenlange relatie tussen Italië en Nederland, aldus de ambassadeur. Archeologe Karen Jeneson zet zich al jaren in voor onderzoek naar het Romeinse badhuis, het enige Romeinse gebouw in Nederland dat te bezichtigen is. Daarbij zijn voor haar naast het beheer en het behoud ook de vele verhalen rond het badhuis belangrijk. Bijvoorbeeld de verhalen over Romeinse architectuur, over het Romeinse leger dat het badhuis bouwde, over de toenmalige inheemse samenleving die zich de Romeinse cultuur eigen maakte. Karen Jeneson is ook Vriend van de Via Belgica en vanuit die rol actief betrokken bij het onderzoek naar deze Romeinse weg dwars door Zuid-Limburg. In februari 2023 verscheen van haar hand het boek  ‘Het Romeinse badhuis van Heerlen’ dat de meest recente kennis over het Heerlense monument samenvat. Aan de basis van dit boek ligt een studie waarin alle onderzoeken aan het badhuis sinds 1940 zijn bekeken en gekoppeld aan de uitkomsten van nieuw onderzoek.

Om het nationaal belang te onderstrepen is het Romeins badhuis nu als sleutelstuk opgenomen in de Canon van Nederland. De Canon toont in vijftig vensters de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. Het badhuis en de kruik met inschrift van de pottenbakker Lucius uit Romeins Heerlen zijn vanaf nu onderdeel van het Canon-venster ‘De Romeinse Limes’.

Lees ook

Een snelkookpan vol Romeins WOW-gevoel

Expositie over de Romeinse idylle met een rijke tijdmachine.

toon alles