Via Belgica

Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg

Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan. De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over om haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Om daarna via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken.

De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium. Ze speelde in Noordwest-Europa een hoofdrol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Heerlen en Maastricht.

Via Belgica laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. Laat Romeinse villa’s vanuit een kale akker opdoemen op je telefoon en luister naar verhalen die het verleden tot leven wekken.

Over de Via Belgica vonden de Romeinen hun weg door Zuid-Limburg. Nu is het jouw beurt.

 

 

Romeins Zuid-Limburg gids

Een 188 pagina’s dikke gids vol Romeinse recepten, wandelroutes, beeldreportages, essays en andersoortige inspiratie over Romeins Zuid-Limburg. De gids ter waarde van €12,- is verkrijgbaar bij de Limburg Winkels van VVV Zuid-Limburg, het Maastricht Visitor Center, Boekhandel DominicanenVVV servicepunt Meerssen, Villa de Proosdij, Derlon Hotellandgoed Heerdeberg, Wijngaard Raarberg, De Bisschopsmolen, Ontmoet Anna, Chateau St. Gerlach, Wijngoed Fromberg, Thermenmuseum, De Twee Gezusters, Gillishof, Expositie Romeins BocholtzNederlands Mijnmuseum, Museum Romeinse Katakomben, SamSam Meerssen, Adriaan de Smaakmaker, Bakkerij Aroma, Gallo-Romeins Museum Tongeren, Natuurbegraafplaats Eygelshof, Boekhandel Deurenberg en Boekhandel De Tribune, Limburgs Museum Venlo en Museum Valkenburg.

Contact

Voor opmerkingen over Via Belgica routes of het ontbreken van een Via Belgica bordje verwijzen we je graag naar het Routepunt van Visit Zuid-Limburg. Zij zijn te bereiken via:
Telefoonnummer: 043-609 8500
E-mail: routepunt@visitzuidlimburg.nl.

Heb je een algemene vraag? Neem dan contact met ons op via info@viabelgica.eu


Interessante links

Via Belgica Digitalis

De website www.viabelgicadigitalis.nl vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinse tijd in Zuid-Limburg. Je vindt er informatie over de meest indrukwekkende villa’s, het Romeinse badhuis in Heerlen en vele prachtige vondsten. En als je nog meer wilt weten dan is er ook een schat aan achtergrondinformatie over allerhande onderwerpen: Romeinse architectuur, Romeinse goden, de Romeinse menukaart,  Romeinse leger, enzovoorts…

Vergeet trouwens ook niet om mee op pad te gaan met de Romeinse landmeter Sicculus Flaccus. Hij brengt je naar de belangrijkste plekken langs de weg. Ook maak je via hem onderweg kennis met allerlei Romeinen. Goede reis!