Onderzoek

Vanaf 2024 zet Via Belgica opnieuw meer in op onderzoek.

Veel vondsten, veel verhalen

Verspreid over het Limburgse landschap, maar ook over de grenzen heen, liggen heel wat Romeinse sites en verhalen verborgen. Sommigen zijn nog zichtbaar in het landschap, anderen niet meer. Vele Romeinse voorwerpen ontdek je in musea, zoals Het Romeins Museum (Thermenmuseum) in Heerlen, Centre Céramique in Maastricht, Grand Curtius in Luik, Museum Valkenburg, Gallo-Romeins Museum in Tongeren, het Limburgs Museum in Venlo, Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Museum Zitadelle in Jülich, Centre Charlemagne in Aken, Romeinse Katakomben in Valkenburg, Romeins-Germaans Museum in Keulen, enz.

Onderzoekers en archeologen zijn dagelijks op zoek naar nieuwe verhalen, naar nieuwe vondsten. Via Belgica houdt je op de hoogte via de blog.

Vele specialisten

Het project Via Belgica richt zich tussen 2024 en 2027 op het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking tussen onderzoekers en musea. Hieronder kan je enkele voorbeeldprojecten ontdekken.

Wij werken samen met heel wat conservatoren, onderzoekers en archeologen. Heeft u zelf interesse om een steentje bij te dragen en wil u aanhaken bij de wetenschappelijke raad? Neem dan contact op via info@viabelgica.eu.

Participatie

Burgerparticipatie is steeds belangrijker in onze maatschappij. Ook in het onderzoek naar ons verleden schakelen we meer en meer burgers in. Voorbeeldprojecten zijn: Heel Heerlen Graaft! en Rimburg graaft/gräbt!.