Romeinse geschiedenis in de vitrine en in het veld
Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Anja Neskens

De tentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’ en een nieuwe Via Belgica-zitbank in het Ravensbos zijn het bewijs van een nieuwe presentatie van de Romeinse geschiedenis. Voortaan worden de schatten in het museum en de vindplekken in de regio aan elkaar gekoppeld.

Het is de verbinding tussen ‘vitrine’ en het ‘veld’ die het nieuwe Romeins Museum in Heerlen zich tot doel stelt. In het Pop-Up (tijdelijke) museum in De Vondst schittert het Romeins Museum met een serie Romeinse topvondsten die nooit eerder bij elkaar zijn getoond. Hier zijn bijvoorbeeld alle vondsten te zien uit de grafkisten die in 1920 aan de Vossekuil zijn ontdekt.
De meeste Romeinse voorwerpen in de vitrines van het museum in Heerlen zijn gevonden in Zuid-Limburg, vaak langs de Via Belgica. En buiten, in de regio, zijn de vindplaatsen ook een aantrekkelijke bestemming voor museumgangers. Daar liggen letterlijk de fundamenten van het rijke aanbod in het museum in het landschap waar de Romeinen zoveel welvaart aan te danken hebben.


Bonus voor wandelaars
Rond de opening van de tentoonstelling bestond de verbinding tussen ‘vitrine’ en ‘veld’ uit de ingebruikname van een nieuwe Via Belgica-zitbank. Die werd donderdag 19 juni 2025 onthuld door Benoît Mater, kwartiermaker van het museum, en wethouder Wim Weerts van Valkenburg. Het informatiebord op de bank verwijst naar de Romeinse villa Ravensbosch waarvan de resten even verderop aan de Strabeek liggen. De bank staat aan het eind van de Charles Eyckdreef aan
een parkeerplek in het Ravensbosch. Een bonus voor de talloze wandelaars die het Pieterpad lopen. En wie van de Pieterpad-route wil afwijken en door loopt naar de tentoonstelling in Heerlen: daar liggen ook vondsten uit de villa Ravensbosch.
Expo ‘Romeinse villa’s in Limburg’, Pop-Up Het Romeins Museum, De Vondst, Raadhuisplein 20, Heerlen. Open dinsdag tot en met zondag 13 – 17 uur. Tot en met 4 januari 2026.
De tentoonstelling, gezamenlijk ontwikkeld door Het Rijksmuseum van Oudheden, het Limburgs Museum en het Romeins Museum, met financiële ondersteuning van het Mondriaanfonds.
Lees ook: Villa Ravenbosch, nog steeds een Romeins raadsel
