13,5
2

Via Belgica speurroute – 13,5 km

Schin op Geul

installeer onze app
met route navigatie!

Dwars door Zuid-Limburg liep in de Romeinse tijd de Via Belgica, die de Franse zeekust verbond met de oostgrens van het Romeinse Rijk bij Keulen. De Via Belgica was onderdeel van het enorme wegennetwerk dat de Romeinen door heel hun rijk aanlegden. Door die wegen floreerde de handel, konden boodschappen vanuit Rome razendsnel worden verspreid, en konden de Romeinse legionairs zich – indien nodig – heel snel verplaatsen.

Al die wegen verbonden ook de zeer uiteenlopende gebieden die de Romeinen in de loop der tijd veroverd hadden; van Noordwest-Europa tot het Midden-Oosten en van Noordwest-Afrika tot in Oost-Europa. De wegen vervoerden mensen, handelsproducten en gebruiken uit het hele Romeinse Rijk. En dankzij de wegen mogen we het Romeinse Rijk met recht de eerste multiculturele samenleving in onze geschiedenis noemen.

Tijdens deze fietstocht ontdek je de Via Belgica tussen Meerssen en Valkenburg aan de Geul. Onderweg stop je op verschillende plekken. Op alle plekken vind je informatie én een opdracht.

Binnenkort kun je de speurtocht hier downloaden met opdrachten.